Χτίστε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής!

Χτίστε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής!

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί ενώ τα κάνεις όλα σωστά δεν βλέπεις ιδιαίτερο αποτέλεσμα;
Η απάντηση βρίσκεται στην Βιομοναδικότητα, δηλαδή βιοχημικήσυναισθηματική και νοητική μοναδικότητα.
Είμαστε όλοι ξεχωριστά όντα με ξεχωριστές ψυχοσωματικές ανάγκες. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος ζωής  και διατροφής που να ταιριάζει σε όλους μας. Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία για διατροφή και δίαιτα για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για όλους.
Δεν λένε τυχαία ότι η τροφή κάποιου μπορεί να είναι το δηλητήριο κάποιου άλλου. Αυτό μας δίνει την τεράστια ελευθερία να ανακαλύψουμε τι κάνει καλό σε εμάς και πως εμείς θέλουμε να ζούμε την ζωή μας, πέρα από πρότυπα, ειδικούς και θεωρίες αλλά με τα άμεσα καθημερινά μας βιώματα
Φυσικά αυτό εκτός από ελευθερία μας προκαλεί και μεγάλο φόβο γιατί καλούμαστε να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας και να εξερευνήσουμε μόνοι μας τι πραγματικά μας τρέφει, σωματικά και ψυχικά. Έτσι αμέσως καταλαβαίνουμε ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στο επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε ή στην επόμενη θεωρία που θα βγει αλλά στην δική μας βιωματική εμπειρία. Έτσι μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, οι οποίες πάντα αλλάζουν. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στατικοί στις απόψεις και στις θεωρίες που ακολουθούμε γιατί πολύ απλά η ζωή είναι δυναμική.
Το φαγητό που φάγαμε χθες και προχθές ίσως να μην είναι το κατάλληλο φαγητό για να καταναλώσουμε σήμερα και αύριο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές μας ανάγκες όπως η ηλικία, το υψόμετρο, η σωματική δραστηριότητα, τα γονίδια, το κλίμα και η εποχή του χρόνου, η ψυχολογική μας κατάσταση, η υγεία μας κ.α.
Καλούμαστε πάντα να κατανοήσουμε και να εξερευνήσουμε τι ταιριάζει σε εμάς και να χτίσουμε το δικό μας πρόγραμμα διατροφής και ζωής για να ζούμε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας.
Παναγιώτης Τσινταβής
Ολιστικός Σύμβουλος Υγείας