Αρωματοθεραπεία: Χρήση Αιθέριων Έλαιων

 
Κάποια αιθέρια έλαια επιφέρουν αναζωογονητικά δράση ενώ άλλα είναι κατευναστικά. Η χρήση των αιθέριων ελαίων μπορεί να είναι αρωματική, τοπική ή εσωτερική.
Η αίσθηση της όσφρησης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να επιφέρει έντονα φυσιολογικές (σε σχέση με την φυσιολογία), νοητικές, συναισθηματικές αντιδράσεις.
 
Ο πιο άμεσος τρόπος να εισπνεύσουμε το αιθέριο έλαιο είναι να βάζουμε λίγες σταγόνες στις παλάμες, ύστερα τρίβουμε τα χέρια το ένα με το άλλο και μετά εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.
 
Άλλος τρόπος εισπνοής είναι να ρίξουμε σταγόνες πάνω στην σχάρα εξαερισμού στο αυτοκίνητο, στην έξοδο του air condition, στο καλοριφέρ, για να εξαερωθεί και να εισπνέεται στην ατμόσφαιρα. Επίσης μπορούμε να βάλουμε σταγόνες μέσα σε νερό και να ψεκάσουμε όλο το σπίτι, τα έπιπλα και τα χαλιά, για να απορροφήσουν το έντονο άρωμα.
 
Επίσης μπορούμε να ρίξουμε μερικές σταγόνες ανάμεσα στα σεντόνια μας ώστε να απορροφήσουν την οσμή και να "δουλεύουν" όση ώρα κοιμόμαστε, προσφέροντας βαθύτερο ύπνο.
 
Το αιθέριο έλαιο θα πρέπει να είναι καθαρό, δηλαδή καθαρό από προσμίξεις και ασφαλές για κατάποση. Στην αγορά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα αρώματα που χρησιμοποιούνται για γενική χρήση (συνήθως βρίσκονται στα ίδια μικρά μπουκαλάκια και πωλούνται ως αρωματικά χώρου. Αυτά αραιώνονται σε νερό και χρησιμοποιούνται στην συσκευή που ζεσταίνει ένα κερί το νερό και εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα το άρωμα. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά αρώματα, που όμως δεν είναι αιθέρια έλαια. Αυτά ΔΕΝ είναι ασφαλή για άμεση όσφρηση και κατάποση. Για χρήση θεραπείας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας έλαια αγορασμένα από ειδικό κατάστημα ή φαρμακείο)
 
Άλλος τρόπος χρήσης είναι η τοπική εφαρμογή. Όταν χρησιμοποιείται λάδι τσαγόδεντρου (tea tree oil) που έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα κατευθείαν. Στην περιοχή που έχει το δερματικό πρόβλημα.
 
Η τοπική εφαρμογή συμπεριλαμβάνει και τις ζεστές κομπρέσες με μερικές σταγόνες ελαίου και εφαρμογή πάνω στο πρόσωπο για εισπνοές.
 
Επίσης, η απορρόφηση του ελαίου από το δέρμα γίνεται και ως εξής. Αγοράζουμε ένα καλής ποιότητας λάδι για ενυδάτωση σώματος (σησαμέλαιο, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο) και προσθέτουμε 5-10 σταγόνες αιθέριου ελαίου (γιασεμί, λεβάντα, σανδαλόξυλο) και έπειτα χρησιμοποιούμε το μίγμα καθημερινά.
 
Τελικά, ο πιο άμεσος τρόπος είναι η κατάποση. Σταγόνες αιθέριου ελαίου (όπως πιπερόριζας, μέντας, λεμονιού) αραιωμένες σε μεταλλικό νερό. Ακόμα ενδείκνυται και η χρήση στην μαγειρική, προσθέτοντας έλαιο πιπερόριζας στο μαγειρεμένο κοτόπουλο ή έλαιο λεμονιού στο μίγμα κέικ.
 
*

Σχετικά Άρθρα