Αρωματοθεραπεία: Εισαγωγή

 

 

Η Αρωματοθεραπεία είναι "μια μορφή συμπληρωματικής ιατρικής που χρησιμοποιεί σαν μέσο θεραπείας τα αρώματα."  Με τον όρο "αρώματα" στην Αρωματοθεραπεία εννοούνται μίγματα αγνών αιθερίων ελαίων, που συνήθως αραιώνονται σε φυτικά έλαια. (πχ. αιθέριο έλαιο λεβάντα με λάδι καρύδας / αιθέριο έλαιο πορτοκάλι με αμυγδαλέλαιο)

 

Κατά τον Γιάν Κουσμιρεκ (ο οποίος είναι ιατρικός βοτανολόγος, κλινικός αρωματοθεραπευτής και συγγραφέας βιβλίων): «Αρωματοθεραπεία είναι η χρήση αγνών αιθερίων ελαίων με σκοπό να επηρεασθεί, μεταβληθεί ή τροποποιηθεί ο νούς, το σώμα ή το πνεύμα, η φυσιολογία ή η ψυχική διάθεση».

 

Οι θετικές επιδράσεις της αρωματοθεραπείας είναι πραγματικές. Όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση και θεραπεία από πολλές διαταραχές της ανθρώπινης σωματικής και ψυχικής υγείας. Μερικά αιθέρια έλαια βοηθούν τη λεμφατική κυκλοφορία ή έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Οι εφαρμογές της αρωματοθεραπείας είναι πολλές. Μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητα (εισπνοή αρωμάτων για καταπολέμιση ανεπιθύμητων συναισθημάτων, βύθιση σε ζεστό νερό με αιθέριο έλαιο για μυϊκή χαλάρωση, κτλ). Όπως αντίστοιχα μπορεί να ανακουφίσει κάποια κατάσταση, όπως την αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας, της ναυτίας. Επίσης, μπορεί να προσφέρει διαύγεια και ευεξία, να βοηθήσει τη μνήμη, τη χαλάρωση και τη συγκέντρωση.

 

Φυσικά, δεν εννοείται οτι με την σκέτη όσφρηση οσμής θα θεραπευτεί κάποιος αυτόματα. Το κάθε σύμπτωμα σχετίζεται με κάποιο συναίσθημα ή μνήμη, που ο θεραπευτής εξιχνιάζει και έπειτα αντιμετωπίζει. Το Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών προειδοποιεί: "Η ολιστική Αρωματοθεραπεία, όπως και οι άλλες ολιστικές θεραπείες, απαιτούν την ενεργό συμμετοχή μας. Δεν είναι τόσο εύκολη όπως το να παραδίδουμε το σώμα μας στο γιατρό και απλά να παίρνουμε τα φάρμακα που μας συστήνει, ούτε να αναμένουμε μια απότομη θεραπεία. Ομως τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι τόσο καλά ώστε αξίζει η προσπάθεια. Η ολιστική Αρωματοθεραπεία με τις επιμέρους τεχνικές εφαρμογής της, μας βοηθούν να βελτιώσουμε τα ενεργειακά μας επίπεδα και να διατηρήσουμε ένα αίσθημα αρμονίας στη ζωή μας."

 

 

 

*

 

Σχετικά Άρθρα