11 ωφέλιμα τρόφιμα κατά της γήρανσης

 

Υπάρχει σημαντική βιβλιογραφία που συνδέει τη διατροφή με τη γήρανση. 

Η επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης είναι δυνατό να γίνει με την παρεμπόδιση των οδών που οδηγούν σε φλεγμονή. Αποφύγετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα, που προκαλούν φλεγμονή και  μάθετε ποια τρόφιμα είναι αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά, τα οποία θα σας οδηγήσουν στην υγεία. Τα τρόφιμα κατά της γήρανσης έχουν αποδειχθεί ευεργετικά στο μικροκυτταρικό επίπεδο και παρέχουν προστασία από τις εκφυλιστικές καταστάσεις.

 

Οφέλη από τα τρόφιμα κατά της γήρανσης 

1. Προστατεύουν την καρδιά 

2. Προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες  

3. Υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία 

4. Βοηθούν την υγεία των οστών

5. Προστατεύουν την όραση από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας

6. Βελτιώνουν την υγεία των εντέρων 

 

Κορυφαία 11 τρόφιμα κατά της γήρανσης 

Δεν υπάρχει καμιά ειδική φόρμουλα που να διαγράφει μαγικά τις ρυτίδες! Ενσωματώνοντας ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή σας είναι ο καλύτερος τρόπος να σας βοηθήσουμε να επιβραδύνετε την διαδικασία της γήρανσης. Αυτά τα νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση των επιδράσεων της γήρανσης σε όλα τα μέρη  του σώματός σας, από το δέρμα  μέχρι τον εγκέφαλο, την καρδιά και τις αρθρώσεις σας.  

1. Βατόμουρα 

2. Κακάο 100% 

3. Ξηροί καρποί 

4. Σύκα 

5. Πρωτεΐνη κολλαγόνου 

6. Μανιτάρια chaga 

7. Σολομός όχι ιχθυοτροφείου 

8. Ζωμός από οστά  

9. Μάκα 

10. Αβοκάντο 

11. Κουρκουμάς 

 

 

Αναλυτικά οι ιδιότητές τους αναφέρονται παρακάτω. 

1. Βατόμουρα 

Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώσεις με αντιγηραντικά  αποτελέσματα, περιορίζοντας την κυτταρική βλάβη, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.  Οι ανθοκυανίνες των μπλε βατόμουρων  μειώνουν την προκαλούμενη από την υπεριώδη ακτινοβολία φωτογήρανση και αναστέλλουν την καταστροφή του κολλαγόνου και την φλεγμονή. 

 

2. Κακάο 100% 

Επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Antioxidants & Redox Signaling. 

 

3. Ξηροί καρποί 

Η κατανάλωση τους ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.

 

4. Σύκα 

 Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες και είναι μια καλή πηγή ινών, οι οποίες  βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας.

 

5. Πρωτεΐνη κολλαγόνου 

Το κολλαγόνο είναι η πιο σημαντική και άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα. Ειδικά το θαλάσσιο κολλαγόνο, με το υψηλό ποσοστό αντιοξειδωτικού του, έχει χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα ομορφιάς.  

  

6. Μανιτάρια chaga 

Αντιοξειδωτικά, αντικαρκινικά και αντιιικά. Προσοχή όμως μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αντιπηκτικά και υπογλυκαιμικά φάρμακα. 

 

7. Σολομός 

Σούπερ αντιοξειδωτικό, έχει υψηλές ποσότητες ασταξανθίνης, η οποία παράγεται  από φύκια, βακτήρια και μύκητες της θάλασσας, λόγω του ότι τρέφεται από αυτά ο σολομός.

 

8. Ζωμός από οστά 

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Weston A. Price, ο ζωμός των οστών περιέχει στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο, θείο και άλλα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών. Περιέχει θειική χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη.  Δεν συνιστάται για vegan. 

 

9. Maca 

Εξισορροπεί και ομαλοποιεί τις στεροειδείς ορμόνες, τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη. 

Προφυλάξεις: Η χρήση μπορεί να αντενδείκνυται σε ασθενείς με ινομυώματα, κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων, ενδομητρίωση ή καρκίνο του προστάτη . 

 

10. Αβοκάντο 

Περιέχει φυτοχημικά και σημαντικά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

11.Κουρκουμάς 

Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με εκτεταμένες έρευνες, που δημοσιεύτηκαν στην « Ανοσία & Γήρανση» , η κουρκουμίνη που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει στις αρθρώσεις, στον εγκέφαλο και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις. 

Η κουρκουμίνη είναι ιδιαίτερα λιπόφιλη και μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Για το λόγο αυτό, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η λιπόφιλη φύση της κουρκουμίνης μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη σημαντική μείωση, που παρουσιάζει η νόσος  του Alzheimer στην Ινδία σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προφυλάξεις: Η κουρκουμίνη μπορεί να επηρεάσει τη δράση των αραιωτικών του αίματος, των διαβητικών φαρμάκων ή των ΜΣΑΦ.

 

 

Μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα τρόφιμα μεγαλώνει το προσδόκιμο όριο της ζωής μας και μας χαρίζει υγεία και ευεξία.

Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές τόσο στις διατροφικές συνήθειές μας, όσο και στον γενικό τρόπο ζωής μας, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά και να επιμηκύνουμε τον υπόλοιπο χρόνο, που θα ζήσουμε.

 

Πηγή: (enolo.gr)

Απόσπασμα από το βιβλίο «Βιοενεργειακές-θεραπευτικές τροφές του παραδείσου», της

Ολιστικής Ιατρού Δρ. Δήμητρας Τυλλιανάκη

Σχετικά Άρθρα