Μαριλένα Αναστασοπούλου

Ξενάγηση-ομιλία στο Ναό Αρτέμιδος και στο Μουσείο: Μαριλένα Αναστασοπούλου, αρχαιολόγος, ξεναγός. 

"Συμβολισμοί της Αρτέμιδας, πορεία προς το Φως"
 

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019
Ώρες ξενάγησης: 13.30- 15.00 πμ

Στη ξενάγησή μας αυτή στον ιερό χώρο της Βραυρωνίας Αρτέμιδας θα προσπαθήσουμε μέσω των συμβόλων και αρχετύπων της γέννησης των διδύμων Ολυμπίων θεών Αρτέμιδας και Απόλλωνα, τέκνων της Λητούς (λήθης, άγνοιας, σκότους αλλά και θεάς με λείον ήθος, κρυστάλλινο πάναγνο χαρακτήρα) και του Διός –Νοός (την αιτία του παντός), να φέρουμε στο προσκήνιο όψεις των συμπαντικών  νόμων της φύσεως που εκπροσωπεί η Θεά Άρτεμις, θεάς του ημίφωτος, του εξ αντανακλάσεως αυτόν τον τρόπο οδηγό των ψυχών από το σκοτάδι στο Φως.  

Κληροδότημα από τον πατέρα της Δία, η δυνατότητα της Ενοράσεως που την προσφέρει στους μυούμενους στα Μυστήρια της Νυκτός, της Δικτύννης Αρτέμιδας. Ενόραση που προέρχεται από την χάριν της «Φαεσφορίης»την οποία εζήτησε και πήρε από τον πατέρα της Δία.

Θα μιλήσουμε για την σύνδεσή της με το ζώδιο του Τοξότη, καθ’ ότι τοξεύτρια, θεά κυνηγός αλλά κυρίως προστάτιδα  μικρών και μεγάλων ζώων,παιδιών και εφήβων.

Θα περιηγηθούμε στο μουσείο ανάμεσα στα τρυφερά αγάλματα νεαρών παιδιών και εφήβων, στα πάμπολλα αφιερώματα των γυναικών που κατεξοχήν προστάτευε η Θεά Άρτεμις κι ύστερα θα περπατήσουμε στον ενεργειακό χώρο του ιερού της

 

Μαριλένα Αναστασοπούλου
Αρχαιολόγος- Ξεναγός
 

Από νεαρή ηλικία μόλις ήρθα σε επαφή με την Αρχαία Ελλάδα αστραπιαία επιθύμησα και αποφάσισα να την εξερευνήσω. Τότε δεν γνώριζα πως αυτή η έρευνα θα με οδηγούσε στον πυρήνα  του ίδιου μου του Εαυτού.
Εσπούδασα Αρχαιολογία στο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και τα καλοκαίρια ρουφούσα με πάθος τις ιστορίες του γνωστού αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου στα διαλείμματα των ανασκαφών στη Βεργίνα. Εργάστηκα για την Γ΄ Αρχαιολογική Υπηρεσία Προιστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων και ήμουν καθηγήτρια Ιστορίας και Τέχνης σε Γυμνάσια και Λύκεια. Η αγάπη για την Φιλοσοφία κι η αίσθηση της Ανακάλυψης μέσω αρχαιολογικών ανασκαφών με ακολούθησε τα επόμενα χρόνια.

Επόμενη στάση, η Σχολή Ξεναγών και μιά δεκαετία γεμάτη ταξίδια, ανακαλύψεις και καθοδήγηση ταξιδιωτών σε νέους προορισμούς.
Φιλοσοφία, Ανασκαφές, Ξενάγηση: το μοτίβο μιας ζωής επαναλαμβάνεται σε ένα νέο πνευματικό επίπεδο. Καθώς ανταποκρίνομαι στο εσωτερικό κάλεσμα, ανακαλύπτω τις ανατολικές φιλοσοφίες, τις Βέδες, το Ζεν και μέσω του Ρέικι, του Τάι Τσι, του Διαλογισμού και των πολλαπλών ταξιδιών στην Ινδία, εντρυφώ και συσχετίζω με ανανεωμένο ενδιαφέρον  στα γραπτά του Πλάτωνα, του Πλωτίνου, των Πυθαγορείων.

Αυτά τα μυστικά της Αρχαίας Σοφίας για την πνευματική καλλιέργεια, όπως μου έχουν φανερωθεί και που αποσκοπούν να μας ξεναγήσουν στο εσωτερικό της Ύπαρξής μας, να ξαναβρούμε το δρόμο προς τον Εαυτό μας, μέσω της Αλήθειας, της Ομορφιάς, της Αρετής, είναι ο απώτερος σκοπός των ξεναγήσεων μου, ώστε να επιστρέψουμε όλοι πίσω πλούσιοι, ήσυχοι, δυνατοί.

 

Hotel Dolce Home
Για κρατήσεις τηλεφωνείτε: +30 22940 71000 και +30 210 6231508, 6946704777