Άνοιγμα στην αγάπη, βιωματικό για ζευγάρια

Ένα  μάθημα Tai Chi συνήθως έχει τρείς ενότητες: α. Chi Gong (ενεργειακές ασκήσεις), β. Φόρμες (ακολουθίες αρχετυπικών πολεμικών κινήσεων) και γ. Pushing hands (αλληλεπίδραση με παρτενέρ για εκμάθηση αυτοάμυνας) 
Με τα χρόνια, έχω δει εκπληκτικά οφέλη για όσους ασκούν τα Pushing Hands - πολλά από τα οποία υπερβαίνουν τα οφέλη των πολεμικών τεχνών και εισέρχονται στη σφαίρα των ψυχολογικών και κοινωνικών πλεονεκτημάτων. Έχω διαπιστώσει ότι τα Pushing Hands βοηθούν τους ανθρώπους με θέματα εμπιστοσύνης, ζητήματα θυμού, κακές σχέσεις, ακόμη και με τραυματικό παρελθόν.
Τα ζητήματα εμπιστοσύνης, οι κακές σχέσεις, ο θυμός και ακόμη και τα ψυχολογικά τραύματα που προκαλούν άλλοι άνθρωποι έχουν ένα κοινό γνώρισμα, τη σύγκρουση. Δεν έχει σημασία αν η σύγκρουση είναι φυσική ή συναισθηματική, διότι η αντίδραση του σώματός μας και οι ικανότητες επίλυσης είναι συχνά οι ίδιες. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι ότι ο εγκέφαλος δεν κάνει διάκριση μεταξύ σωματικής ή συναισθηματικής σύγκρουσης. Όταν συγκρουόμαστε, το σώμα μας αντιδρά με την έκκριση ορμονών και την ενεργοποίηση των μυών προετοιμάζοντας το σώμα μας για μία από τις τρείς πρωτόγονες αντιδράσεις. Όταν αντιμετωπίζουμε κίνδυνο, το σώμα μας προετοιμάζεται να πολεμήσει, να τρέξει ή να παγώσει για να μην νιώσει πόνο. Αυτό στην ψυχοθεραπεία  ορίζεται με τα τρία F: Fight, Flight, Freeze.Τα Pushing Hands βοηθούν το σώμα και το μυαλό  να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, διότι ανακατασκευάζει τις φυσικές μας συνήθειες επίλυσης των συγκρούσεων, οι οποίες με τη σειρά τους  βοηθούν να αλλάξουμε τις συναισθηματικές συνήθειες επίλυσης των συγκρούσεων.

Ας δούμε τώρα τις δεξιότητες που διδάσκονται από το Pushing Hands. Οι παραδοσιακοί δάσκαλοι  αναφέρουν συχνά λέξεις όπως “ γείωση”, “αισθαντικότητα”,  “αποδοχή”, “ανακατεύθυνση και εξουδετέρωση της επίθεσης".Μέσα από τις παραπάνω ποιότητες που καλλιεργούνται κατά την εξάσκηση  των pushing hands, σε ότι  αφορά στις σχέσεις των ζευγαριών εύκολα γίνεται η αναγωγή στα προβλήματα επικοινωνίας και συγκρούσεων που ενυπάρχουν σε κάθε σχέση. Το σώμα μαθαίνει να μην υπεραντιδρά στο θυμό (αδρεναλίνη) και η αντίδραση σε λεκτικές επιθέσεις διακρίνεται από σταθερότητα, ευελιξία και κυρίως αίσθηση χιούμορ που ανακατευθύνει  και βοηθά στη γρήγορη επίλυση. 
Εν κατακλείδι αυτή η εξάσκηση μας κάνει σταθερούς, ευέλικτους και αισθαντικούς.

Ωρες σεμιναρίου: Κυριακή 16.30 - 18.30

Γ. Μαργαρίτης Sensei

Hotel Dolce Home
Για κρατήσεις τηλεφωνείτε: +30 22940 71000 και +30 210 6231508, 6946704777