Παναγιώτης Στέφος

 

Παναγιώτης Στέφος – Λύραυλος

Μετά την κλασική μουσική, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Λυρική Σκηνή και την Ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι που πάντα κουβαλώ στις αποσκευές μου, δέθηκα στο κατάρτι πλέοντας ολόγυρα στις φωτεινές παραλίες του νησιού των σειρίνων. Άκουσα το φως της μουσικής το άβλεπο, περπάτησα στα ερείπια των Δελφών και της Ελευσίνας σιγομουρμουρίζοντας τις αντωνυμίες της μουσικής και τα ουσιαστικά του διάφανου λόγου. Στάθηκα στα κράσπεδα των αιώνων, μίλησα με τις εποχές, διέσχισα το φράγμα των φθόγγων. Παρατήρησα τη συνέχεια του αρχαίου τελετουργικού στα σύγχρονα μοιρολόγια, στους γάμους, στα πανηγύρια. 

Πώς η τραγωδία γίνεται τραγούδι, πώς η μουσική κρύβεται στο λόγο και πώς ο λόγος φανερώνει το ρυθμό και την αρμονία προδίδοντας το μυστικό του. 

Τα έλατο, το καλάμι, το όστρακο χελώνας, οι ζωικές χορδές, το κόκαλο, τα ξύλινα καρφιά, η ιχθυόκολλα, ο μπρούτζος, είναι τα προσφιλή μου υλικά.

Τα αρχαία όργανα που ανακατασκευάζω γίνονται συνέχεια του σώματος και δονούνται ολόκληρα με ένα τρόπο μαγικό. Νύμφες σάτυροι και Σειληνοί στεφανωμένοι με φίλα κισσού χορεύουν ολόγυρα. 

Προσπάθησα να αναστήσω από την τύρφη της ιστορίας τα μουσικά όργανα και να δώσω μια μικρή ιδέα για τη θέση της  μουσικής στον αρχαίο κόσμο. 

Αυτό το ερωτικό απόσταγμα μοιράζομαι μαζί με τους άξιους συνεργάτες και συνοδοιπόρους μου τα τελευταία είκοσι χρόνια και αισθάνομαι ιδιαιτέρα ευτυχής που η μουσική μας παράσταση «3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική» έχει ταξιδέψει και έχει μαγέψει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε δεκάδες πόλεις εντός και εκτός συνόρων. 

www.lyravlos.gr

Όλοι οι συνεργάτες