Εισαγωγή στο Ζεν - Introduction to Zen

 

Kάθε πρώτη Τρίτη του μήνα (σε κάποιους μήνες γίνεται την δεύτερη Τρίτη, βλ. πρόγραμμα) στις 19:30 πραγματοποιείται στο Zen Center εισαγωγικό μάθημα στο Ζεν και στον διαλογισμό Ζazen.
Στη συνέχεια μπορείτε να συμμετέχετε κανονικά στο 40λεπτο κάθισμα που ακολουθεί ως τις 21:00.

Δεν χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή για το εισαγωγικό. Η ενδυμασία σας να είναι άνετη και κατά προτίμηση σκουρόχρωμη.
Καλό θα ήταν πριν έρθετε, να διαβάσετε το φυλλάδιο “Η Άσκηση του Zazen” το οποίο θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.zencenterathens.com στην ενότητα Ζεν. Περιέχει αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία του καθίσματος.

Το Ζεν είναι κάτι που το μαθαίνεις στην πράξη, συμμετέχοντας ολόκληρος με το σώμα και το νου. Είναι ένας δρόμος ο οποίος μέρα με τη μέρα, στιγμή προς στιγμή, οδηγεί κάποιον στην αφύπνιση του πιο αληθινού μέρους του εαυτού.

Zazen ονομάζεται ο καθιστικός διαλογισμός ο οποίος είναι η καρδιά της Ζεν πρακτικής. Ουσιαστικά, Ζazen ονομάζουμε τη μελέτη του εαυτού. Η λέξη Ζazen, είναι ένας ιαπωνικός όρος που προκύπτει από τις λέξεις Za – που σημαίνει κάθομαι- και Zen – που σημαίνει διαλογίζομαι και συγκεντρώνομαι. Στοχεύει στην επαναφορά του μυαλού στην αρχική του κατάσταση που είναι αγνή και καθαρή ώστε να βλέπει τον κόσμο όπως πραγματικά είναι.

Σημαντική στην πρακτική του Ζazen είναι η σιωπή και κυρίως η φώτιση που προκύπτει από αυτή τη σιωπή. Πρόκειται έτσι για μια διαδικασία η οποία σταδιακά μας φέρνει σε αρμονία με τον εαυτό μας, τους γύρω και το περιβάλλον. Μεταφέροντας αυτήν την πρακτική σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, πραγματώνουμε την πρόθεσή μας για καλοσύνη και φροντίδα σε αυτόν τον κόσμο.

Στο Zen Center πραγματοποιείται καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή 08:20-09:00 ένα 40λεπτο πρωινό κάθισμα Ζαζεν.
Επίσης κάθε Τρίτη & Πέμπτη στις 20:20-21:00 πραγματοποιείται ένα 40λεπτο βραδινό κάθισμα Ζαζεν.

Το Zen Center είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αφιερωμένος στο να κάνει τις πρακτικές και τις διδασκαλίες του Ζen διαθέσιμες σε όσους ενδιαφέρονται. Ο διαλογισμός είναι δωρεάν, με προτεινόμενη εισφορά 5€/φορά.
Οι δραστηριότητες του Κέντρου Ζεν της Αθήνας βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές συνεπώς η έλλειψη οικονομικών πόρων δε θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στη συμμετοχή κάποιου.

Τελευταία νέα