Βιταμίνη D και διατροφικές συμβουλές για προστασία του οργανισμού

Παρόλο που κανένας σίγουρα δεν πρέπει να πάρει την πανδημία ελαφρά τη καρδία, ο πανικός δεν είναι αυτό που μας βοηθά να αποτρέψουμε ή να καταπολεμήσουμε τον κοροναϊό. Η διαφορά με αυτόν τον ιό είναι ότι είναι καινούργιος για το ανοσοποιητικό σύστημα όλων μας, ότι μολύνει πιο εύκολα από τη γρίπη, ότι γνωρίζουμε σχετικά λίγα για το πώς λειτουργεί και πώς μεταλλάσσεται και ότι είναι πιο επιθετικός από το μέσο όρο της εποχικής γρίπης για όσους ανήκουν στην ομάδα κινδύνου. Έχει σχετικά μεγαλύτερη θνητότητα, κατά μέσον όρο περίπου 1,5-2% έναντι 0,5% για την κανονική εποχική γρίπη. Μια άλλη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και επομένως δεν έχει εμφανιστεί ανοσία αγέλης, όπως συμβαίνει με πολλές παραλλαγές γρίπης. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος σίγουρα αποτελεσματικά φάρμακα, ειδικά στοχευμένα στον κοροναϊό, αλλά γίνονται εντατικές έρευνες και αρκετά υπάρχοντα φάρμακα για άλλες ασθένειες φαίνεται να έχουν ευεργετικές δράσεις. Με βάση τις πληροφορίες από την επιδημία στην Κίνα, οι ακόλουθες ομάδες φαίνεται να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19:

Οι ηλικιωμένοι (άνω των 70 ετών)

Ενήλικες με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρκίνο και υψηλή αρτηριακή πίεση, υπέρβαροι και παχύσαρκοι ή που είναι σε φαρμακευτική ανοσοκαταστολή

Οι καπνιστές επίσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από κοροναϊό (Covid-19)

Άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Είναι καλό να επισημάνουμε ότι οι άνδρες ασθενούν σοβαρά, σημαντικά πιο συχνά από τις γυναίκες και ότι ο ιός αυτός δεν πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά και οι νέοι δεν μολύνονται ή ότι δεν μπορούν να ασθενήσουν. Εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του καθενός, αλλά τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται να μη νοσούν ιδιαίτερα βαριά.

 Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Για να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι ώστε να αντισταθούμε σε λοίμωξη, πρέπει να βελτιστοποιήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το να είναι σε άριστη κατάσταση, μπορεί να μας προστατεύσει από τον ιό και να μην αρρωστήσουμε. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα αρρωστήσει ως αποτέλεσμα της πανδημίας, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει σημαντικότατα προβλήματα. Όμως, το 80% είτε δεν θα αρρωστήσουν είτε θα έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, ακόμη και αν έρθουν σε επαφή με τον ιό. Το πλύσιμο των χεριών, το να μην βήχουμε ή φτερνιζόμαστε χωρίς προστασία, η αυτοαπομόνωση και η περιορισμένη επαφή με άλλους είναι εξαιρετικά σημαντικές προφυλάξεις, αλλά η πραγματική εγγύηση τόσο έναντι του κοροναϊού, της γρίπης όσο και όλων των λοιμώξεων θα είναι το βέλτιστο ανοσοποιητικό σύστημα.

 Πώς να προστατευτείτε χωρίς φάρμακα και εμβολιασμό

 

 

Το πιο σημαντικό, λοιπόν, είναι να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε στα βακτήρια και τους ιούς, αλλά θα βοηθήσει να είστε πιο υγιείς καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μας προστατεύει επίσης από τον καρκίνο, ο οποίος είναι κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, κάθε χρόνο. Πολλά τρόφιμα περιέχουν αντιικούς και βακτηριοκτόνους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει λοιμώξεις και να αποτρέψουν την ασθένεια ενισχύοντας την φυσική άμυνα του σώματος. Μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 2020 στο ιατρικό περιοδικό Journal and Medical Virology. Πολλές πιθανές θεραπείες για κοροναϊό συζητήθηκαν εδώ, συμπεριλαμβανομένων διατροφικών παραγόντων. Αναφέρονται οι Βιταμίνες A, B, C, D, E, τα μέταλλα σελήνιο, ψευδάργυρος και σίδηρος, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από θαλασσινά. Είναι μια καλή ιδέα να παίρνετε ένα καλό συμπλήρωμα πολυβιταμινών και μετάλλων, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (μουρουνέλαιο, ιχθυέλαιο κλπ.). Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε ορισμένες φυσικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις ιώσεις εν γένει- δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες σχετικά με τον εν λόγω κορωναϊό.

Βιταμίνη D

 

 

Βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D είναι μία από τις απόλυτα καλύτερες στρατηγικές για την αποφυγή ασθένειας από όλους τους τύπους λοιμώξεων και η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι πιθανότατα ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εποχική γρίπη και πολλές άλλες λοιμώξεις. Τώρα, νέες έρευνες δείχνουν ότι αυτό ισχύει και για τη νόσο Covid-19. Μόνο τον Απρίλιο του 2020, 14 επιστημονικά άρθρα δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά που ασχολούνται με τη σχέση μεταξύ Covid-19 και βιταμίνης D. Αυτή είναι πιθανώς η πιο σημαντική και φθηνότερη ασφάλιση κατά της γρίπης και της νόσου Covid-19. Η απόκτηση πιο φυσιολογικού βάρους με ΔΜΣ κάτω των 30 είναι επίσης πολύ σημαντική. Δυστυχώς, όμως, η ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D είναι πολύ συνηθισμένη και στην Ελλάδα και στις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 25 μελετών δημοσιεύθηκε το 2017, με βάση όλες τις κλινικές τυχαιοποιημένες μελέτες σχετικά με το αν με την λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, θα μπορούσε να προληφθεί οξεία αναπνευστική λοίμωξη. Συνολικά συμμετείχαν 11.321 συμμετέχοντες, ηλικίας από 0 έως 95 ετών. Το συμπλήρωμα με βιταμίνη D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης σε όλους τους συμμετέχοντες κατά σχεδόν 20%. Το συμπέρασμα ήταν ότι η συμπλήρωση με βιταμίνη D ήταν ασφαλής και παρείχε σημαντική προστασία από οξεία αναπνευστική λοίμωξη γενικά. Οι ασθενείς με σημαντική ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσίασαν το μεγαλύτερο όφελος.

Ωστόσο, σε μια κατάσταση πανδημίας από έναν εύκολα μεταδοτικό ιό, όπου πρέπει να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή με άλλους ανθρώπους, είναι δύσκολο να κάνετε εξέταση αίματος για τη βιταμίνη D. Συνεπώς, η λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να επωφεληθείτε από τα ευεργετικά αποτελέσματα της βιταμίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και σταδιακά συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό στο σώμα. Δεν είναι σαν τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β και C που σταδιακά απομακρύνονται καθημερινά μέσω των ούρων και δεν αποθηκεύονται στο σώμα. Σημαίνει επίσης, ότι οι παχύσαρκοι χρειάζονται σημαντικά μεγαλύτερες δόσεις για να γεμίσουν το σώμα και να έχουν τα βέλτιστα επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με πιο σκούρο χρώμα δέρματος. Η κλινική μας έχει συμμετάσχει σε κλινικές έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της παχυσαρκίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tromsø και το κρατικό νοσοκομείο Radiumhospitalet και τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί σε αναγνωρισμένα διεθνή ιατρικά περιοδικά. Έχουμε τεκμηριώσει, όπως έκαναν και άλλοι, ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ διαδεδομένη στη Νορβηγία και ειδικά σε παχύσαρκους, ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με πιο σκούρο δέρμα από τους απλούς Νορβηγούς. H έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από αυτήν, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από διάφορες μελέτες, προκύπτει ότι το 40-100% των ηλικιωμένων σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ σημαντική είναι η έλλειψη και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

 

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες, δεν θα περίμενε κανείς να υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης D, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D τόσο στον ελληνικό πληθυσμό, όσο και σε άλλους μεσογειακούς λαούς, πολύ συχνά είναι χαμηλότερα από τα φυσιολογικά και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συνηθέστερη από τις βορειότερες χώρες. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία θεωρείται ταυτόχρονα και ορμόνη. Ασκεί τη δράση της σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος και φαίνεται ότι επηρεάζει την έκφραση πολλών γονιδίων, τουλάχιστον 200, με πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς. Ο οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (“βιταμίνη του ήλιου”). Μικρή ποσότητα μόνο προσλαμβάνεται από τις τροφές. Λίγες τροφές περιέχουν βιταμίνη D, όπως ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά (κρόκος), το βοδινό συκώτι, οι γαρίδες, το σέλερι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D διαγιγνώσκεται από την ανεύρεση χαμηλών επιπέδων αυτής στο αίμα. Για την εκτίμηση των επιπέδων της μετράται ο μεταβολίτης της 25-υδροξυ-βιταμίνη D. Δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών εταιρειών όσον αφορά στον καθορισμό των φυσιολογικών της επιπέδων στο αίμα. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική για την υγεία η βιταμίνη D; Ποια είναι τα οφέλη της στον οργανισμό;

Η βιταμίνη D δρα στα οστά και στο μεταβολισμό του ασβεστίου.

Τα τελευταία όμως χρόνια, πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D, όχι μόνο στη σκελετική, αλλά και στη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανεπάρκειά της μπορεί να σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για αρκετές παθήσεις, όπως διάφορες κακοήθειες (μαστού, μήτρας, ωοθήκης, κύστεως),  αυτοάνοσα νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτις), φλεγμονώδεις νόσοι (νόσος Crohn, φυματίωση) και νευρολογικές παθήσεις (νόσος Parkinson, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, πολλαπλή σκλήρυνση ), καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, έμφραγμα), ενδοκρινικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία). Ωστόσο, για τα παραπάνω υπάρχουν κυρίως επιδημιολογικά δεδομένα και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, για πλήρη τεκμηρίωση . Συνήθως όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D δεν αναφέρονται εμφανή και σαφή συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν μετά από πολλά έτη. Τέτοια μπορεί να είναι μυϊκή αδυναμία, χρόνια κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, όπως άγχος και κατάθλιψη, χρόνιος πόνος, κράμπες, πόνος στις αρθρώσεις, αδυναμία συγκέντρωσης, κεφαλαλγίες.

Πώς μπορούμε όμως να προλάβουμε/αντιμετωπίσουμε την έλλειψη αυτής της σημαντικής για την υγεία βιταμίνης;

Μόνο η πρόσληψη με το φαγητό δεν είναι αρκετή, καθώς ελάχιστες φυσικές τροφές περιέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης, ενώ και οι εμπλουτισμένες τροφές συνήθως δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες. Έτσι, συνιστάται η έκθεση στον ήλιο και στις περιπτώσεις που οι ανάγκες του οργανισμού δεν καλύπτονται, να χορηγείται βιταμίνη D από το στόμα.

 Άλλες φυσικές ουσίες που σύμφωνα με μελέτες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού :

Βήτα D-γλυκάνες από μανιτάρια

Μελέτες δείχνουν ότι οι μύκητες βοηθούν τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν άριστα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Όλοι οι τύποι μυκήτων έχουν ευεργετική επίδραση στα λευκά αιμοσφαίρια. Σε φαρμακεία μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα που περιέχουν 1-3 και 1-6 β-γλυκάνες από μύκητες και είναι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό ενισχυτικό. Αν και το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην σας προστατεύει εντελώς, ένα βέλτιστα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μειώσει τον κίνδυνο να κολλήσει γρίπη και θα σας καταστήσει πιο ικανό να καταπολεμήσετε τους ιούς και τα βακτηρίδια.

 Λακτοφερρίνη

Η λακτοφερρίνη είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που εμπλέκεται στην ανοσοαπόκριση και σε πολλές άλλες λειτουργίες (Baveye 1999). Υπάρχει αφθονία στο γάλα (τόσο στο μητρικό γάλα, στο αγελαδινό όσο και στο γάλα από άλλα ζώα). Η λακτοφερρίνη έχει καλά τεκμηριωμένες αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες (Malaczewska 2019, Wakabayashi 2014, Ishikawa 2013). Η συνιστώμενη δόση είναι 300 mg ημερησίως.

Εκχύλισμα μαύρων elderberry (Sambucol)

 

 

Κλινικές μελέτες στη Νορβηγία και το Ισραήλ έδειξαν ότι το εκχύλισμα ενός συγκεκριμένου τύπου μαύρου βατόμουρου έχει θετική επίδραση σε διάφορους τύπους γρίπης, με ασθενείς να αναρρώνουν μετά από 2-3 ημέρες με εκχύλισμα black elderberry σε σύγκριση με 4.5-5 ημέρες με το αντιγριππικό φάρμακο Tamiflu. Το black elderberry έχει πολύ υψηλό ORAC (σημαίνει "Ρυθμική Απορρόφηση Οξυγόνου" και μετρά την ικανότητα των τροφίμων ή των συμπληρωμάτων να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες). Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή και που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλα συστατικά του που ονομάζονται ανθοκυανίνες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που εξηγεί τις επιδράσεις στους πόνους και στον πυρετό. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με το εκχύλισμα αυτό και τον κοροναϊό.

Ψευδάργυρος

 

 

Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μια ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βρίσκουμε ψευδάργυρο σε τρόφιμα όπως το κρέας και τα πουλερικά, αλλά το ψωμί και τα δημητριακά μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση. Περιέχεται σε στρείδια, άπαχο κόκκινο κρέας και κοτόπουλο, καρύδια και φασόλια. Είναι δυνατό να πάρει κάποιος πάρα πολύ ψευδάργυρο με τη λήψη συμπληρωμάτων, και αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο. Επιπλέον, πάρα πολύ ψευδάργυρος θα μειώσει το επίπεδο χαλκού στο σώμα, το οποίο είναι απαραίτητο για απορρόφηση σιδήρου. Επομένως, είναι σημαντικό να βρεθεί μια διατροφική ισορροπία. Τα στρείδια, τα καβούρια, το βόειο κρέας, το σκούρο κρέας γαλοπούλας ή τα φασόλια είναι καλές πηγές ψευδάργυρου.

Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ο ψευδάργυρος είναι επίσης απαραίτητος για τη λειτουργία των κυττάρων και διεγείρει περίπου. 100 διαφορετικά ένζυμα που προωθούν χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Επίσης, ο ψευδάργυρος αποτρέπει άμεσα την ανάπτυξη των βακτηρίων και των ιών.

Διατροφικές συμβουλές

Τρώτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Για να καταπολεμήσετε τα κρυολογήματα, τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις, όπως ο κοροναϊός, το σώμα σας χρειάζεται μια ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα, κυρίως πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και επίσης ψευδάργυρο. Όλα αυτά είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σωστό λίπος, όπως από ψάρια και ξηρούς καρπούς, μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τρώτε κρεμμύδια και σκόρδο τακτικά

 

 

Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να πολεμήσετε μια συνεχιζόμενη μόλυνση. Το σκόρδο περιέχει αλικίνη, αζοενίνη και θειοθειϊκό, που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τη μόλυνση και είναι αντιβακτηριακά. Το σκόρδο λειτουργεί ως ένα ευρύ φάσμα αντιβιοτικών, αλλά χωρίς τα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά. Φάτε το ωμό και φρέσκο, και να θυμάστε ότι έχει ένα ισχυρότερο αποτέλεσμα όσο περισσότερο το συνθλίβετε.

 Τρώτε λιπαρά ψάρια και συμπληρώματα Ωμέγα- 3

Το Ωμέγα- 3 είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε τα κατεστραμμένα Ωμέγα-6 , καθώς αυτό θα βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποφύγετε τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές

Η ζάχαρη και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα σχεδόν αμέσως. Σημειώστε ότι μπορεί να υπάρχει ζάχαρη σε τρόφιμα στα οποία δεν αναμένετε να τη βρείτε (π.χ. κέτσαπ και χυμός φρούτων).

 Τρώτε καρότα και πορτοκαλί λαχανικά

Τα πορτοκαλί λαχανικά προάγουν το υγιές δέρμα, το οποίο αποτελεί σημαντική προστασία από βακτηριακές λοιμώξεις. Τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα είναι μια σημαντική πηγή βήτα καροτίνης, η οποία βοηθά στην αύξηση του αριθμού των κυττάρων του αίματος που ονομάζονται Τ-βοηθητικά κύτταρα. Αυτά είναι τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Εάν δεν γνωρίζετε ποια λαχανικά θέλετε να φάτε, δοκιμάστε τα καρότα, τη γλυκοπατάτα, τις ντομάτες και την κολοκύθα. Δοκιμάστε να τρώτε καρότα καθημερινά. Περιέχουν επίσης φλαρκρινόλη, μια ουσία που καταπολεμά τον καρκίνο. Για να επωφεληθείτε πλήρως από τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία, θα πρέπει να τρώτε τα καρότα ωμά.

Γιαούρτι και Κεφίρ (Προβιοτικά)

 

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά ποτά, δηλαδή τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα με είδη Bifidobacteria και Lactobacilli, μπορούν να αυξήσουν την αντιιική ανοσολογική δράση και να μειώσουν την επίπτωση, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων όπως η γρίπη (Lenoir-Wijnkoop 2019, Mousa 2017 ). Το σώμα χρειάζεται ορισμένα βακτήρια για να λειτουργήσει σωστά. Το Lactobacillus acidophilus είναι ένα παράδειγμα ενός καλού βακτηρίου το οποίο το σώμα χρειάζεται επειδή παράγει γαλακτικό οξύ στο έντερο, το οποίο μας βοηθά να αφομοιώσουμε το φαγητό. Χωρίς αυτά τα βακτήρια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει άριστα. Επιπλέον, ο L. acidophilus καταπολεμά ενεργά τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως η σαλμονέλα και η shigella, μας βοηθά να απαλλαγούμε από διάφορους τύπους διάρροιας και ακόμη βοηθάει στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. Ένα άλλο φιλικό βακτήριο, το Bifidobacterium lactis, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στους ηλικιωμένους. Γιαούρτι και ακόμα καλύτερα κεφίρ με ζωντανές βακτηριακές καλλιέργειες είναι μια θαυμάσια πηγή ευεργετικών βακτηρίων. Δοκιμάστε να τρώτε λίγο γιαούρτι ή να πιείτε κεφίρ καθημερινά. Συνδυάστε με πλούσια σε ίνες, προβιοτικά τρόφιμα. 

Φάτε βραζιλιάνικα φυστίκια για σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα του οργανισμού και έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιιικές δραστικότητες στο σώμα.

Η έλλειψη σεληνίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από ιούς (Wrobel 2016). Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι η έλλειψη σεληνίου σε εδάφη σε αρκετές χώρες μπορεί να συνέβαλε στην έκρηξη SARS το 2003 (Harthill 2011).Το σελήνιο είναι ένα συστατικό πολλών βασικών ενζύμων. Εκτός από την αντιοξειδωτική επίδραση, το σελήνιο μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου και να έχει αντιγηραντική δράση.

Είναι επίσης σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Φυσικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε σελήνιο είναι: (καλαμπόκι, σιτάρι και ρύζι), ξηροί καρποί (βραζιλιάνικα φυστίκια και καρύδια), σόγια, ζωικά προϊόντα (βόειο κρέας, κοτόπουλο, αυγά και τυρί) και θαλασσινά (τόνος). Άλλα τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι η βρώμη, ο γάδος και η γαλοπούλα. Τα βραζιλιάνικα φυστίκια είναι από τις καλύτερες πηγές σεληνίου. Συνιστάται να είστε προσεκτικοί με την πρόσληψη τέτοιων φυστικιών (δύο φυστίκια ανταποκρίνονται στην καθημερινή ανάγκη σε σελήνιο), καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία).

Πιπέρι καγιέν και τσίλι

 

 

Το πιπέρι Cayenne και το τσίλι περιέχουν την ουσία καψαϊκίνη, η οποία αποτρέπει τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Επίσης, αυξάνει την παραγωγή κολλαγενάσης και προσταγλανδίνης στο σώμα, που μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο. Η σάλτσα Tabasco μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Το τσίλι περιέχει επίσης πολλή βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος.

 Κοτόσουπα

Η επιστήμη επιβεβαίωσε τη σοφία της γιαγιάς: Η σούπα κοτόπουλου είναι χωρίς αμφιβολία καλή για κρυολογήματα. 

Χυμός πορτοκαλιού

Δεδομένου ότι ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για κρυολογήματα. Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού περιέχει περίπου. 120 mg βιταμίνης C, το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (90 mg). Θυμηθείτε ότι ο φρέσκος χυμός είναι καλύτερος, οπότε πιείτε φρεσκοστυμμένο χυμό αν μπορείτε.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και έχει επίσης ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην αλκυλαμίνη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν πράσινο τσάι εμφάνισαν 32,1% λιγότερα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης από εκείνα της ομάδας ελέγχου.

 

Πιπερόριζα

 

 

Αν κρυολογήσετε στην Κίνα, κατά πάσα πιθανότητα θα σας προσφέρουν τσάι τζίντζερ . Το τζίντζερ έχει φανεί ότι έχει ήπιες αναλγητικές ιδιότητες και μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένους ιούς. 

Πίνετε νερό

 

 

Το νερό είναι το κλειδί για την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αναπνοή, που είναι ο σημαντικότερος τρόπος για να παράγουμε ενέργεια για να ζήσουμε. Οκτώ ποτήρια την ημέρα είναι ένας καλός κανόνας.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να λειτουργεί βέλτιστα, χρειάζεται ενεργά συστατικά που προέρχονται από τη διατροφή μας και επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο ζωής μας. Συνεπώς, όλοι μπορούμε να επηρεάσουμε το ανοσοποιητικό μας καθημερινά και να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω της πανδημίας.

 

Δρ. Φαίδων Λίντμπεργκ

Παθολόγος - Διαβητολόγος

Διευθυντής της Dr. Lindberg’s Clinic, Οσλο, Νορβηγία

www.fedon.no

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος - Επικοινωνιολόγος M.Sc.

Σχετικά Άρθρα