Τρέχουμε, για να είμαστε υγιείς και σε φόρμα

Ένα μήνα πριν τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, το κορυφαίο αυτό γεγονός 9 & 10 Νοεμβρίου 2019, στο οποίο φέτος θα πάρουν μέρος 60.000 δρομείς, αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για την μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και μπαίνουμε σε ρυθμό άσκησης και προετοιμασίας ακόμα και όσοι δεν συμμετέχουμε ενεργά. 

Ας δούμε τα οφέλη του τρεξίματος στην υγεία μας και ας μην πάμε για μετάλλια. Το τρέξιμο βελτιώνει το κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα, τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς και δυναμώνει το μυϊκό σύστημα. Βάζουμε το τρέξιμο στην καθημερινότητά μας και ξυπνάμε τον μεταβολισμό μας λένε οι ειδικοί.

Ειδικά όταν γίνεται σε μονοπάτια στη φύση, προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών και αισθανόμαστε πλήρη ευφορία. Το τρέξιμο  απελευθερώνει το αίσθημα της ευτυχίας και χαρίζει μακροζωία. 

Καλό είναι να τρέχουμε στην αρχή μαζί με έναν φίλο ή με τον σύντροφό μας, όπως επίσης να αλλάζουμε διαδρομές, ώστε να μη βαρεθούμε και σταματήσουμε. Τρέχουμε με ήπιο ρυθμό και σταθερά αυξάνουμε το χρόνο σταδιακά, όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας.

Η άσκηση γενικότερα έχει περισσότερα οφέλη από αυτά που νομίζουμε. Εκτός από ένα σφριγηλό και όμορφο σώμα, μας χαρίζει και υγιή ψυχική κατάσταση:

 

1. Βελτιώνει τη διάθεση. Με τη γυμναστική παράγονται ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευχάριστα και ήρεμα.

 

 

2. Μειώνει τα επίπεδα του στρες. Η γυμναστική ρίχνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

3. Αυτοπεποίθηση στα ύψη. Όσο αυξάνεται η δύναμη και η αντοχή μας, τόσο καλύτερα νιώθουμε για το σώμα μας.

4. Ο αθλητισμός και κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας.

 

 

 

 

5. Η άσκηση βοηθάει στην απώλεια βάρους, ενεργοποιεί το μεταβολισμό ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει ομάδες μυών και μειώνεται το λίπος.

Αυτοί είναι κάποιοι βασικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να δοκιμάσουμε να γυμναζόμαστε  ώστε να διατηρούμε σώμα και πνεύμα σε ισορροπία σε κάθε στάδιο της ζωής μας.

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος M.Sc.

www.ifigenia-tsantili.com

 

Πηγές: The Body, Ingolden.gr

Σχετικά Άρθρα