Τι είναι το τρέξιμο για τον ultra runner Γιάννη Κούρο

«Βαθιά στα έγκατα του υποσυνειδήτου μου κατοικούν βοσκοί με φλογέρες, αρματολοί με σκουριασμένα τουφέκια, μοιρολογίστρες με μακριά σαγόνια και μακρόσυρτες φωνές, ηλιοκαμένοι ψαράδες, αεικίνητοι θεριστές, βυζαντινοί ψαλτάδες με το κρασί να τρέχει γάργαρο στον λαιμό».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο του «Ασταμάτητου Έλληνα», του δρομέα που έχει τρέξει συνολική απόσταση Γη - Σελήνη, «Το Εξαήμερο του Αιώνα» (εκδ. Υψιλον, 1996).

 

 

Πρόκειται για μια σκέψη που απασχόλησε τον υπερμαραθωνοδρόμο, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας του εξαήμερου αγώνα.

«Αν και είναι ο παρθενικός μου πολυήμερος αγώνας και ενώ έχω μεταβεί στη Νέα Υόρκη με σκοπό να τρέξω μόνο την 1η ημέρα αυτού του αγώνα -επιδιώκοντας το παγκόσμιο ρεκόρ των 24 ωρών- και να αποχωρήσω, τελικά δεν επιτυγχάνεται το πρώτο και, κάθε μέρα αναθεωρείται η σποχώρησή μου.. έτσι ώστε κατορθώνω όλα τα υπόλοιπα παγκόσμια ρεκόρ από τη 2η μέρα έως και την 6η (στο σύνολό τους 16 παγκόσμια ρεκόρ).

Η περιγραφή των συμβάντων του αγώνα, καθώς και οι σκέψεις μου κατά τη διάρκειά του έχουν αποτυπωθεί στο βιβλίο μου " Το Εξαήμερο Του Αιώνα" τίτλος δανεισμένος από το ομότιτλο άρθρο των New York Times αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.

 

Όλες αυτές οι ενδιάμεσες επιδόσεις, καθώς και η τελική βελτιώθηκαν πάλι απ’ την πλευρά μου 21 χρόνια μετά στο άθλιο χωμάτινο γήπεδο του Colac-Australia, αν και με άπειρα σφάλματα του πληρώματός μου και των διοργανωτών με τελική επίδοση 1038.5 χλμ, η οποία οπουδήποτε αλλού θα αντιστοιχούσε το λιγότερο σε 1150 χλμ.»

https://www.youtube.com/watch?v=EbXDUmEBvCQ&feature=share

 

 

Πάντα άξιος, ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος, ο μεγάλος αθλητής, που έτρεχε πάντα με την καρδιά του και έγραψε ιστορία! Ένα αφιέρωμα για τις έξι ημέρες του αγώνα στη Νέα Υόρκη το 1984, όπου έκανε 16 παγκόσμια ρεκόρ στη διάρκειά του, αποτελεί αυτό το άρθρο. Το χρονικό του άθλου αποτύπωσε στο βιβλίο του «Το Εξαήμερο του Αιώνα», που αξίζει να το διαβάσουμε όλοι για να διδαχθούμε από την δύναμη και τις αξίες του.

Ο ίδιος ο Κούρος έχει παραδεχτεί ότι ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ο σημαντικότερος της πορείας του, ενώ σήμερα, αναπολεί τα παρακάτω, με αφορμή την επέτειο του πολυήμερου αγώνα στη Νέα Υόρκη, στις 8 Ιουλίου 1984.

 

 

Η αποθεραπεία του από την κόπωση του εξαήμερου αγώνα της Νέας Υόρκης διήρκεσε περίπου τρεις εβδομάδες. Φυσικά, τα ρεκόρ και οι μεγάλες επιδόσεις του συνεχίστηκαν στη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Για την ακρίβεια, από τη θριαμβευτική συμμετοχή του στον αγώνα της Νέας Υόρκης ως την επόμενη άνοιξη που αγωνίστηκε στο Σίδνεϊ – Μελβούρνη, μια δύσβατη όσο και σαγηνευτική διαδρομή που ο Γιάννης Κούρος θα διένυε και τις έξι φορές ως την κατάργησή της το 1991, μεσολάβησαν 19 παγκόσμια ρεκόρ σε διεθνείς διοργανώσεις.

 

 

Ωστόσο, στο Σίδνεϊ – Μελβούρνη ο Κούρος θριάμβευσε προσθέτοντας στον απολογισμό του ακόμη έντεκα παγκόσμια ρεκόρ. «Κάθε αγώνας είναι ιδιόμορφος και μοναδικός».

Στη ζωή του, εκτός από παγκόσμιες διακρίσεις και τιμές, έχει περάσει πολλές σωματικές κακουχίες. «Επιδόθηκα στον υπερμαραθώνιο, στον οποίο για να τρέξεις, πρέπει να έχεις ζήσει σπαρτιάτικα, με κακουχίες. Έτσι, απέκτησα διαφορετική ιδιοσυγκρασία, και χάρη στο «ψήσιμο» του χαρακτήρα και στην αντοχή μου, πέτυχα» διαβάζουμε σε μια συνέντευξή του στον ΆκηΤεμπερίδη (4 τροχοί, Απρίλιος 2002).

 

 

«Δεν με συγκινεί καθόλου η δημοσιότητα των ρεκόρ. Εγώ πάντοτε έψαχνα να βρω τα ανθρώπινα όρια και πάντοτε πίστευα ότι υπάρχει κάτι παραπέρα. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και θεωρώ πως ό,τι και αν κάνεις πρέπει να παραμείνεις προσγειωμένος για να μπορέσεις να ξεκινήσεις πάλι από το μηδέν».

 «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ή κόντρα. Στο αγώνισμά μας ο αθλητής πρέπει να βλέπει ανταγωνιστικά μόνο τον χρόνο ή την απόσταση. Αν τα βάλεις με τον συναθλητή σου, έχεις χάσει δύο φορές. Σε ένα 24ωρο ή 48ωρο θα πεθάνεις. Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν μπορείς να ζεις τόση ώρα έχοντας τον ανταγωνισμό στον νου σου!».

 

 

Τον έχουν ονομάσει σύγχρονο Φειδιππίδη, έχει σπάσει πάνω από 160 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων όπως τα 100 και τα 1.000 μίλια σε δρόμο αλλά και τα 1.000 χιλιόμετρα σε ανώμαλο έδαφος αλλά και σε δρόμο, γεγονός που οφειλόταν σε κάθε αγώνα εκτός από την εξαιρετική φυσική του κατάσταση και στο σπουδαίο πνεύμα του.

Επίσης, ο Γιάννης Κούρος κατέχει το ρεκόρ διάσχισης της απόστασης των 875 χιλιομέτρων από το Σίδνεϊ στη Μελβούρνη το 1985 τερματίζοντας σε 5 ημέρες, 5 ώρες, 7 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα.

«Ενας αγώνας σε στέλνει πίσω στη ζωή σου. Σε κάνει σεναριογράφο. Οραματίζεσαι, φτιάχνεις την πλοκή, φαντάζεσαι διάφορα πράγματα, τι θα κάνεις αύριο. Είναι ένας αέναος σχεδιασμός. Σε κρατάει σε εγρήγορση».

 

 

O Γιάννης Κούρος είναι Έλληνας ultra-marathon runner, με σειρά διακρίσεων στο μη Ολυμπιακό άθλημα του υπερμαραθωνίου. Γεννήθηκε το 1956, στην Τρίπολη ΑρκαδίαςΣήμερα, έπειτα από 40 χρόνια αγώνων, ο αριθμός των παγκόσμιων ρεκόρ του Γιάννη Κούρου είναι τριψήφιος, σύμφωνα με τη Wikipedia. 

Το 1977 άρχισε να τρέχει σε μαραθώνιο ως αθλητής του Πανελληνίου. Το 1983 τρέχει το 1ο Σπάρταθλον, όπου τερματίζει 3 ώρες και 15 λεπτά μπροστά από το δεύτερο δρομέαΈχει κερδίσει το Σπάρταθλον συνολικά τέσσερις φορές (1983, 1984, 1986, 1990), επιδόσεις οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό διεθνώςΟ χρόνος που έχει κατακτήσει και στους τέσσερις τερματισμούς του στο Σπάρταθλον δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα.

Το 1990  λόγω της μη στήριξής από την Πολιτεία, μετανάστευσε στην Αυστραλία και το 1993 πήρε την αυστραλιανή υπηκοότητα. Το Μάρτιο του 1993 στο Antipodes Festival της Μελβούρνης, κέρδισε το πρώτο βραβείο στίχου για το ποίημα "Χρώμα, ποιο χρώμα;" Για μερικά χρόνια έτρεχε με τη σημαία της Aυστραλίας, για να επανέλθει τελικά στα ελληνικά χρώματα το 1998. 

Το 2000 το νομαρχιακό διαμέρισμα της Αττικής σε μια τελετή τον έχρισε ως πρεσβευτή του ελληνισμού. 

Το 2005 και το 2011 πραγματοποίησε τον Φειδιππίδειο Άθλο, δηλαδή διέσχισε τη διαδρομή του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη:

"Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα".

 

 

Mέχρι σήμερα, ο Γιάννης Kούρος έχει κερδίσει σε περισσότερους από πενήντα αγώνες ultra running και κατέχει εβδομήντα επτά ακατάρριπτα παγκόσμια ρεκόρ, αρκετά από τα οποία έχουν καταχωριστεί στο βιβλίο Γκίνες. Συγκεκριμένα, δικές του είναι οι κορυφαίες επιδόσεις από τα 200 μέχρι τα 1.600 χλμ., από τα 150 μέχρι τα 1.000 μίλια, τα ρεκόρ στίβου 24 ωρών (303,5 χλμ.) έως δέκα ημερών, καθώς και εκείνα των είκοσι πέντε μεγαλύτερων ειδικών διαδρομών του κόσμου.

Tο άλλο πάθος του Γιάννη Kούρου είναι οι τέχνες και συγκεκριμένα η μουσική, η λογοτεχνία και η ζωγραφική. Συστηματικά γράφει και ενορχηστρώνει τραγούδια. Εκτός από το βιβλίο έχει εκδόσει και συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Tα συμπλέγματα». Όνειρο του Γιάννη Kούρου είναι να βγάλει δίσκο με τραγούδια του, να εκδώσει το μυθιστόρημα που έχει σχεδόν έτοιμο και, βέβαια, να συνεχίσει να τρέχει ...αενάως. 

«'Ηθελα να προσφεύγω στη μουσική ή στη ζωγραφική, πάντα. Να γράφω ποιήματα και στίχους. Εκανα τελικά αθλητισμό για να εκφραστώ, για να πω κάτι».

 

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

https://ifigenia-tsantili.gr

 

Πηγές: www.yianniskouros.com

             Wikipedia

             4 troxoi.gr

         

Σχετικά Άρθρα