Θεραπεία Gestalt

Η Θεραπεία Gestalt αποτελεί μία από τις πιο γοητευτικές και καταξιωμένες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Έχει δεχτεί επιρροές από την Ψυχαναλυτική θεωρία, την Ψυχολογία Gestalt, τη Σωματική ψυχοθεραπεία, τη φιλοσοφία του Υπαρξισμού και της Φαινομενολογίας, το Ψυχόδραμα και τον Ζεν Βουδισμό.

 

 

Η Gestalt είναι επίσης μια φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής με στόχο την προσωπική μας εξέλιξη. Δίνει έμφαση στο να έρθουμε σε επαφή με το σώμα, τα συναισθήματα, τις σκέψεις μας σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον ώστε γίνουμε πιο συνειδητοί με περισσότερες δυνατότητες επιλογής. Εντέλει να αποκτήσουμε ελευθερία και να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη για τη ζωή μας. Ταυτόχρονα μας προσκαλεί να ζούμε ολοκληρωτικά κάθε μας στιγμή στο εδώ και τώρα με αυθεντικότητα, επίγνωση και χαρά. 

 

Όπως έλεγε και ο ιδρυτής της Gestalt, Fritz Perls, «η θεραπεία μου είναι υπερβολικά καλή για να την περιορίσω μόνο σε ασθενείς».

Αυτή η ιδιαίτερη θεραπευτική προσέγγιση του Perls συνοψίζεται στο «Εδώ και Τώρα, Εγώ και Εσύ» (Here and Now, I and Thou). Η στάση αυτή μάς ενθαρρύνει αφενός να μένουμε σε επαφή με την πραγματικότητα ως έχει στο εδώ και τώρα –αντί να επαναλαμβάνουμε το παρελθόν ή να φαντασιώνομαστε το μέλλον–  και αφετέρου να υπάρχουμε ολοκληρωτικά με όλο μας τον εαυτό (ένστικτα-καρδιά-μυαλό) και να συνάπτουμε σχέσεις βασισμένες όχι στη χειραγώγηση του περιβάλλοντος ή στη αντιμετώπιση των άλλων ως χρηστικά αντικείμενα, αλλά στην αυθεντική επαφή ανθρώπου προς άνθρωπο.

 

Για να το επιτύχουμε αυτό στην πράξη η Gestalt μας δίνει τον χώρο να εξερευνήσουμε τον τρόπο επαφής μας με τους άλλους και ιδιαίτερα τα στοιχεία του χαρακτήρα μας που δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε (τη σκιά μας, τα διαστρεβλωμένα μας ένστικτα, τα ανώριμα κομμάτια μας). Ακόμα περισσότερο μας δίνει τη δυνατότητα να τολμήσουμε να τα βιώσουμε πλήρως, να γίνουμε ένα με αυτά ώστε να τα αποδεχτούμε αποδαιμονοποιώντας τα και εξυγιαίνοντάς τα ώστε στη συνέχεια να ενσωματώσουμε τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχουν. Έτσι μπορούμε να μετουσιώσουμε την ενέργειά τους, για να τη χρησιμοποιήσουμε όπου και όταν χρειάζεται. Κατ’ αυτό τον τρόπο διευρύνονται οι επιλογές στη ζωή μας, επαναφέρουμε τη ζωτικότητα στον οργανισμό μας, γινόμαστε ακέραιοι και ωριμάζουμε δημιουργώντας ειλικρινείς σχέσεις.

 

 

Στην Ελλάδα το Gestalt Institute of San Francisco – Greece προσφέρει ατομική και ομαδική θεραπεία Gestalt, οργανώνει ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικά προγράμματα, εποπτεία, και residential καλοκαιρινά προγράμματα.

 

Δημήτρης Τζαχάνης

Kοινωνικός ανθρωπολόγος  - Σωματικός Ψυχοθεραπευτής

Υπεύθυνος Gestalt Institute of San Francisco – Greece

 

https://gestaltnetworkgreece.com/

Σχετικά Άρθρα