Tai Chi, μια πολεμική τεχνική που θεραπεύει και χαρίζει ευεξία

Το Tai Chi είναι μια πολύ διαδεδομένη πανάρχαια πολεμική τέχνη που χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς για πάρα πολλές παθήσεις και ιδιαίτερα για το άγχος. Βασίζεται στην εξισορρόπηση των αντίθετων στοιχείων μέσα μας με το συντονισμό των κινήσεων και την καλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Tai σημαίνει υπέρτατη και Chi σημαίνει ενέργεια, το «τελικό ανώτερο».

Είναι μια πολεμική τέχνη εσωτερική, με κινήσεις που εκπέμπουν αρμονία γιατί είναι κυκλικές και ήπιες, που στο σύνολό τους ονομάζονται φόρμες. Όταν εκτελούμε μια φόρμα νιώθουμε χαλάρωση, ευεξία και αυτοπραγμάτωση. Η τεχνική αυτή μοιάζει με αργή χορογραφία όταν εκτελείται από τους μαθητευόμενους πολεμιστές στο μη μαχητικό της κομάτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισορροπία επέρχεται μέσω της εναρμόνισης των αντίθετων δυνάμεων, του Γιν και Γιανγκ. 

Κάνοντας Tai Chi αγγίζουμε την ολοκλήρωση, γιατί είναι ένα σύστημα ασκήσεων που επηρεάζουν το συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο του ανθρώπου. Αισθανόμαστε γαλήνη και ισορροπία μεταξύ καρδιάς και πνεύματος, ενώ εξασκούμαστε στον έλεγχο της ενέργειας που ρέει μέσα και γύρω μας.

Το Tai Chi Chuan ξεκίνησε στις αρχές της Δυναστείας των Tσινγκ (1644-1911).
Οι περισσότερες σύγχρονες μορφές του Tai Chi αναπτύσσονται και τώρα, τουλάχιστον σε μία από τις πέντε παραδοσιακές σχολές: Chen, Yang, Wu / Hao, Wu.

Στα μαθήματα του Αθανάσιος Α. οι πολεμικές τέχνες εναλλάσσονται με τη φιλοσοφία και τις πρακτικές των σαμάνων του Μεξικού και οι διάφορες τεχνικές Chen Tai Chi, Shaolin Kung Fu, Qi-Gong οδηγούν τους μαθητές σε μια πηγή ασυνήθιστης φυσικής και πνευματικής πληρότητας.

 

Ο δάσκαλος επέλεξε κάποιες φόρμες που παρουσίασαν οι μαθητές του στην Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας στη Γλυπτοθήκη Διονύσου, σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον που ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία αυτής της τεχνικής για εσωτερική ηρεμία και ενδυνάμωση του οργανισμού.
Παρουσίασαν μια σειρά ασκήσεων που ενεργοποιούν την εσωτερική δύναμη και καλλιεργούν σιωπηλά την ανάπτυξη της θέλησης χωρίς μορφή βίας. «Οι συνεχόμενες κυκλικές κινήσεις του Tai Chi βοηθούν στην διατήρηση της αταραξίας του νου και της γαλήνιας εγρήγορσης και ευαισθητοποιούν τη σύλληψη και ερμηνεία των χαμένων αισθητηριακών δεδομένων» μας εξήγησε ο Αθανάσιος Α.

 

Ο δρόμος της επίγνωσης μέσα από την καθαρή πρόθεση είναι μοναχικός και θέλει μεγάλη υπομονή για να κατανοήσουμε τη σύνδεση σώματος-πνεύματος, αλλά βρίσκουμε με τη δύναμη της θέλησης τα μαγικά περάσματα για να δημιουργήσουμε ένα μονοπάτι από όπου θα περάσει το ποτάμι της αλλαγής του εσωτερικού μας κόσμου.

«Μαγικά περάσματα είναι αρχαίες ενεργειακές τεχνικές των Σαμάνων Ινδιάνων των προκολομβιανών πολιτισμών κυρίως της περιοχής του σημερινού Μεξικού. Μέσα από ακούσιες κυρίως σωματικές τεχνικές αναμόχλευαν την υπάρχουσα ενέργεια και επανατοποθετούσαν συνειδητά αυτή την εμπλουτισμένη ενεργειακή δομή σε περιοχές της ανθρώπινης υπόστασης, με στόχο την αύξηση της συνειδητότητας και την σύνδεση με τον σκοπό», συμπλήρωσε ο Αθανάσιος Α. που διδάχθηκε αυτές τις τεχνικές από αυθεντικούς δασκάλους στο Θιβέτ και στο Μεξικό.

Η τέχνη των μαγικών περασμάτων, βασίζεται σε θέσεις και κινήσεις του σώματος και κάποιες αναπνοές που οραματίστηκαν αρχαίοι μάντεις που έζησαν στο Μεξικό και εφαρμόζονται σήμερα για να μας επαναφέρουν στην πρωταρχική πηγή της ζωής και να μας ξανασυνδέσουν με τον βαθύτερο ενεργειακό εαυτό μας.


 

Στα γυρίσματα του Body in Balance στο Διόνυσο συμμετείχαν αλαφαβητικά:

Μαριλένα Αναστασοπούλου
Μάιρα Δημητράκη
Κατερίνα Λιάμη
Ελισάβετ Καλαμπαλίκη
Λιλή Καραμαρία
Κωνσταντίνος Κατραντζής
Μαρίνος Μιχαήλ
Αρτεμις Χάλαρη και η γράφουσα
 

Ιφιγένεια Τσαντίλη
Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.
www.ifigenia-tsantili.gr

 

Σχετικά Άρθρα