Το σώμα της γυναίκας κατά την κύηση και μετά τον τοκετό

Το σώμα της γυναίκας κατά την κύηση και μετά τον τοκετό

Ένα πολύ λεπτό θέμα που προκύπτει κατά την εγκυμοσύνη είναι οι επιπτώσεις αυτής της τόσο σημαντικής λειτουργίας του οργανισμού, με τις αλλαγές που συμβαίνουν στα στάδια από την σύλληψη μέχρι τον τοκετό, στο σώμα μας.

Από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οι ορμόνες πλημμυρίζουν το σώμα. Το έμβρυο είναι ακόμα μικροσκοπικό, αλλά το σώμα της γυναίκας αλλάζει ήδη. Τα στήθη αρχίζουν να διογκώνονται και μπορεί να αισθάνονται τρυφερά. Η κούραση, η ναυτία και οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Αυτά και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται σταδιακά,ταλαιπωρούν το σώμα τους 9 μήνες του τοκετού. Ευτυχώς θα φύγουν μετά τη γέννηση του μωρού. Αλλά η μήτρα μπορεί να χρειαστεί έως δύο μήνες για να συρρικνωθεί και να επανέλθει στο κανονικό της μέγεθος και θέση.

Ως γυναίκα η ίδια, αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάθε γυναίκας στις ημέρες μας, με τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να επιτελέσει, για αληθινή υποστήριξη και κατανόηση της γυναικείας φύσης, αλλά και όλων των φάσεων ζωής της και ειδικά στη μητρότητα που βιώνει τόσες αλλαγές. Στόχος μου είναι η καλύτερη ιατρική φροντίδα της γυναίκας κάθε ηλικίας, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αγάπη, κυρίως την εποχή της κύησης και μετά τον τοκετό.

Η σωστή παρακολούθηση και εξατομικευμένη φροντίδα σε αυτή την τόσο ευχάριστη περίοδο είναι σημαντική και στηρίζεται στο ιδιαίτερο δέσιμο και εμπιστοσύνη που δημιουργείται ανάμεσα στo/στη γιατρό που επιλέγει η γυναίκα να διανύσει το δρόμο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, την απόκτηση μίας νέας μοναδικής ανθρώπινης ζωής. Το σώμα που αλλάζει κατά την κύηση και μετά την γέννα, επηρεάζει και την διάθεσή της εκτός από αυτή καθαυτή την υγεία της.

Στο σεμινάριο το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 18.30-20.30 μμ «Εγκυμοσύνη, τοκετός, λοχεία», στο πλαίσιο Prenatal & Postnatal weekend, θα αναφερθούμε σε μύθους και αλήθειες γύρω από την κρίσιμη αυτή περίοδο στη ζωή της γυναίκας. Θα δώσουμε απαντήσεις σε θέματα που επηρεάζουν το σώμα και κατ´ επέκταση την υγεία μας.

 

Δρ. Άρτεμις Αλεξοπούλου
Μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος
Διευθ. Γυναικολογικής κλινικής 401 ΓΣΝΑ
www.dralexopoulou.gr

Σχετικά Άρθρα