Προπόνηση για βελτίωση αερόβιας αντοχής

 

 

Το ποδήλατο μαζί με το περπάτημα συνδυάζουν σπάνιες ιδιότητες: είναι από τις πιο ευχάριστες και πιο ήπιες περιβαλλοντικά μορφές μετακίνησης ενώ χαρίζουν ευεξία και βελτιώνουν την αερόβια αντοχή και την υγεία! Επιπλέον έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, ελαττώνοντας το στρες,  και ενεργοποιούν θετικά πολλαπλά κέντρα του εγκεφάλου, χάρις στις παραγόμενες ενδορφίνες. Με ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα κράνος κι ένα ποδήλατο μπορούμε να απολαύσουμε ατελείωτες ώρες ευτυχίας!​​​​​

 

​​​​​

 

Cycling Tour

 

Η ποδηλασία στη φύση βελτιώνει την υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο όριο ζωής! Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν σε όσους περνάνε την κρίσιμη ηλικία των 40 να εντάξουν στο πρόγραμμά τους αερόβια άσκηση μεσαίας έντασης όπως το ποδήλατο και το περπάτημα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μετά τα 40 αρχίζει μια πτωτική πορεία όσον αφορά τη φυσική μας κατάσταση και την καρδιοαναπνευστική μας αντοχή. Όμως εάν προπονούμαστε συστηματικά, τότε η φυσιολογική παρακμή αντιστρέφεται και τα οφέλη στη υγεία μας είναι πολλαπλά.

 

​​​​​​

Βελτιώνεται η αναπνευστική λειτουργία, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, διαταραχών του ύπνου ή άνοιας, μειώνονται τα επίπεδα άγχους, διευκολύνεται η απώλεια βάρους καθώς επίσης και η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Ειδικά το ποδήλατο ενδείκνυται για πολλούς λόγους. Είναι πολύ ευχάριστο, δεν περιλαμβάνει κραδασμούς όπως το τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια, είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσον μετακίνησης και επειδή σε σχετικά μικρό χρόνο μπορεί να καλυφθούν μεγάλες αποστάσεις σε ταξιδεύει κυριολεκτικά. Επειδή γίνεται ατομικά ή και ομαδικά έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής συναναστροφής.​​​​​​

 

 

Ελάτε λοιπόν να ποδηλατίσουμε και να περπατήσουμε μαζί στη φύση σε ήπιο ρυθμό για όλα τα γούστα, σε εύκολες διαδρομές υψηλής αισθητικής δίπλα στην καταγάλανη θάλασσα και την εύφορη πεδιάδα της Βραυρώνας και να γεμίζουμε power και ευεξία στο πλαίσιο των Body in Balance Weekends.

 

Θωμάς Παπαβασιλείου Ph.D.
Προπονητής/ M.Sc. Sports Training

Σχετικά Άρθρα