Πως ο ρόλος σου σαν παιδί επηρεάζει τη ζωή σου;

 
Έχεις σκεφτεί ποιος ήταν ο ρόλος σου σαν παιδί; Ήσουν πάντα το υπεύθυνο παιδί, ενώ ο αδερφός σου ή η αδερφή σου ήταν σωστός επαναστάτης ή το λεγόμενο «παιδί της μαμάς»; Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε άνθρωπος παίζει σαν παιδί έναν συγκεκριμένο ρόλο μέσα στην οικογένεια, παρότι μερικές φορές αυτό γίνεται ασυνείδητα. Μπορεί να οφείλεται στο φύλο, στην κουλτούρα της οικογένειας ή στη σειρά με την οποία γεννιόμαστε.  Παρόλα αυτά, η κληρονομιά του «καλού παιδιού» ή του «μωρού» μπορεί να συνεχίσει να μας βοηθά ή να μας στοιχειώνει στην ενήλικη ζωή. Γι’ αυτό, η κατανόηση των σιωπηλών οικογενειακών συμφωνιών μπορεί να μας βοηθήσει να αναλύσουμε τα συμπεριφοριστικά μοτίβα που συχνά γίνονται δυσλειτουργικά. Η Flavia Mazelin Salvi, αναπτυξιακή ψυχολόγος και συγγραφέας βιβλίων ψυχολογίας, αναλύει τους τέσσερις διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να έχει ένα παιδί στην οικογένεια και πως αυτός επηρεάζει την προσωπική και επαγγελματική ζωή του αργότερα:
 
Αν ήσουν το παιδί-πρότυπο
Αν ήσουν το ιδανικό παιδί, τότε φαίνεται πως ικανοποιούσες τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των γονιών σου και ζούσες υπακούοντας στους κανόνες τους. Τα δυνατά σου σημεία είναι η επιμονή και η αξιοπιστία, τα οποία σε βοηθούν στα επαγγελματικά, αλλά περιπλέκουν λίγο τον τομέα της προσωπικής σου ζωής εξαιτίας των καταπιεσμένων συναισθημάτων σου στην παιδική ηλικία.
Αν ήσουν το μωρό της οικογένειας
Συνήθως τη γλύτωνες πάντα και έκανες τους γονείς του να αισθάνονται νέοι. Η γοητεία και ο αυθορμητισμός είναι τα δυνατά σου σημεία όμως μέσα στη σχέση, συχνά εξαρτάσαι οικονομικά και συναισθηματικά από τον σύντροφό σου.
Αν ήσουν το φιλάσθενο παιδί
Συνήθως τραβούσες την προσοχή της οικογένειας (και ιδιαίτερα της μαμάς) με αλλεργίες, αρρώστιες και όλων των ειδών τα ψυχοσωματικά προβλήματα. Έχοντας καθιερώσει τον ρόλο της μαμάς σαν δοτική φιγούρα, ενδέχεται να αναπτύξεις μια εξάρτηση στο να σε φροντίζουν ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική και προσωπική σου ζωή.
Αν ήσουν το ατίθασο παιδί
Το ατίθασο παιδί προκαλεί, αμφισβητεί κι έχει διαρκώς μπλεξίματα. Δοκιμάζει τα όρια αλλά τα θέτει κιόλας στους άλλους, αφού ξέρει καλά πώς να πει όχι. Τα αντιδραστικά παιδιά γίνονται εξαιρετικοί ηγέτες, αν και θα έπρεπε να μάθουν να είναι πιο ευχάριστοι μερικές φορές. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μπορεί να σου φαίνεται πολύ δύσκολο να κόψεις τις συνήθειες μιας ζωής, ειδικά αν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς σου. Παρόλα αυτά, συνειδητοποιώντας τις συνέπειές τους θα μπορέσεις να πάρεις τον έλεγχο και να υιοθετήσεις πιο υγιείς συνήθειες. Ποιος είπε ότι το τέλειο παιδί δεν μπορεί να πει όχι και το αντιδραστικό παιδί δεν μπορεί να είναι ευχάριστο και γοητευτικό;

Σχετικά Άρθρα