Πάμε για βρούβες ... να βρούμε την υγειά μας!

Ένα φυτό που συναντάμε παντού, ωφέλιμο για τον οργανισμό, το οποίο δεν χρειάζεται πολύ νερό ούτε ιδιαίτερες συνθήκες για να βλαστήσει. Οι βρούβες είναι τόσο κοινές και φυτρώνουν σε διάφορα μέρη, γι αυτό βγήκε και η έκφραση «πήγε για βρούβες», για κάποιον που περιφέρεται ασκόπως, αφού δεν χρειάζεται κόπος να τις μαζέψεις.

Θεωρείται από τα ανεπιθύμητα ζιζάνια σε πολλές καλλιέργειες. Η βρούβα και η ρόκα ανήκουν στην οικογένεια των Σταυρανθών ή Κραμβοειδών. Έχει ζωηρά κίτρινα άνθη, που σχηματίζουν ταξιανθίες και τα φύλλα είναι μετρίου μεγέθους που εναλλάσσονται. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

 Η βρούβα ή σινάπι είναι γνωστό φυτό από την εποχή του Ιπποκράτη. Το «ερύσιμον» που αναφέρει ο Θεόφραστος, το πιθανότερο είναι ότι περιγράφει την κοινή βρούβα που φυτρώνει ακόμα και στις άκρες του δρόμου.

Ο Διοσκουρίδης αναφερόταν σε αυτό το φυτό ως «το ποώδες, πολυετές φυτόν ενυδροκάρδαμον το φαρμακευτικόν».

 

 

Όλες οι βρούβες έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η κατανάλωσή τους θεωρείται καθαρτική, αποτοξινωτική, τονωτική με ευεργετικά αποτελέσματα στο κυκλοφορικό και την καρδιά. Από την αρχαιότητα οι σπόροι του σιναπιού πιστεύεται ότι έχουν διεγερτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας.

Στο μεσαίωνα τη χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό των τροφών, γιατί σταματά τη δράση των μικροοργανισμών.

Αργότερα την πρότειναν κάποιες φορές για θεραπεία της δυσεντερίας, καθώς οι σπόροι του σκότωναν τα σκουλήκια.

Από τους σπόρους της παράγεται η μουστάρδα. Οι σπόροι της μαύρης βρούβας χρησιμοποιούνται για παραγωγή φαρμάκων. Τα λουλούδια, τα φύλλα και οι σπόροι τρώγονται.

Στην κουζίνα χρησιμοποιείται η άσπρη και η άγρια βρούβα. Τα φύλλα κάνουν ωραιότατη βραστή σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. Επίσης η σαλάτα με βρούβες συνδυάζεται τέλεια με το ψάρι και μια ωραία συνταγή είναι σε ομελέτα, μαζι με άλλα λαχανικά.

Στις βόλτες μας, μαζεύουμε τα Βρουβοβλάσταρα, που λένε και στην Κρήτη, με τα κίτρινα ανθάκια τους και έχουμε ένα χόρτο έτοιμο, νόστιμο και εξαιρετικά υγιεινό!

 

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

www.ifigenia-tsantili.gr

 

Σχετικά Άρθρα