Οργάνωση στην διάθεση

Οκτώ συνήθειες που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι* προτού πάνε για ύπνο, είναι οι εξής:
*(στην έρευνα ερωτήθηκαν άτομα τα οποία είχαν μια ικανοποιητική εργασία, λάμβαναν αρκετά χρήματα, είχαν φιλίες με νόημα και μια σχέση που να τους καλύπτει συναισθηματικά)
 
1. Κλείσιμο της ημέρας.
 
Στο "κλείσιμο" της ημέρας, φεύγοντας δηλαδή από τον χώρο εργασίας, κανονίζουμε ώστε να προλάβουμε τις όποιες εκκρεμότητες έχουμε. Κάνουμε ένα μάζεμα των καθηκόντων και προσπαθούμε να καλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε πριν ολοκληρωθεί η παραγωγική μας ημέρα.
 
2. Ποιοτικός χρόνος.
 
Έπειτα της εργασίας μας θα πρέπει να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας ή στους γύρω μας. Ένα τηλεφώνημα με κάποιο καλό φίλο, μια βόλτα με τα πόδια, μια επαφή με την οικογένεια, μας δίνουν την αίσθηση της ταυτότητας και νιώθουμε οτι γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Έτσι, παίρνουμε κουράγιο και θάρρος να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει.
 
3.  Ανάγνωση Βιβλίου.
 
Η γνώση που δύναται να αποκτήσει ένας άνθρωπος δεν έχει όρια, παρά μόνο όσα χωράει ο νους και η αντίληψή του. Το διάβασμα βοηθά να διευρύνουμε την αντίληψή μας, να μορφωθούμε και να γίνουμε ικανότεροι. Η καθημερινή ανάγνωση μας φέρνει βήμα βήμα πιο κοντά στην προσωπική μας εξέλιξη.
 
4. Προετοιμασία επόμενης μέρας.
 
Από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος πριν κοιμηθεί είναι να αφιερώσει λίγα λεπτά, σκεπτόμενος τί έχει να κάνει την επόμενη ημέρα. Η νοητική προετοιμασία της επόμενης ημέρας ξεκινά αδειάζοντας το νου από οτιδήποτε άλλο. Ακολουθεί η ερώτηση "Τί έχω να κάνω αύριο & τί ώρα;". Οραματιζόμαστε έτσι ένα χρονοδιάγραμμα που βάζει τις εργασίες σε μια σειρά. Μόλις ολοκληρωθεί η σκέψη και μπουν στη σειρά το τί πρέπει να γίνει και πότε, τότε όλα είναι στην θέση τους. Έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Εκείνη τη στιγμή ξέρεις αν πρέπει να ετοιμάσεις την τσάντα σου, τα εργαλεία σου, τα ρούχα σου, να είναι όλα έτοιμα για την στιγμή που θα ξυπνήσεις. Είναι ξεκάθαρο τί θα χρειαστείς για την επόμενη ημέρα και για αυτό φροντίζεις να προετοιμαστείς.
 
5. Αποσύνδεση.
 
Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να αποκοπούμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας που είμαστε δημιουργικοί και διαθέσιμοι. Αντίστοιχα υπάρχει η ώρα της ημέρας που δικαιούμαστε ανάπαυση και ησυχία. Τα κινητά τηλέφωνα κλείνουν, τα wireless αποσυνδέονται, οι ηλεκτρονικές συσκευές παύουν να βουίζουν και η ατμόσφαιρα αποκτά την ηρεμία που απαιτείται για έναν χορταστικό ύπνο.
 
6. Κλείσιμο.
 
Εδώ δίνουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο, κάνοντας μια παύση από τις σκέψεις μας. Καθησυχάζουμε τον εαυτό μας, ότι το παραγωγικό κομμάτι της ημέρας ολοκληρώθηκε και τώρα δικαίως μπορεί και οφείλει να ξεκουραστεί. Νιώθουμε το γλυκό συναίσθημα της κούρασης και αφηνόμαστε σε αυτό. Συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας. Σε κάθε εισπνοή νιώθουμε συναισθηματικά χορτάτοι και σε κάθε εκπνοή διώχνουμε οποιαδήποτε σκέψη/συναίσθημα είναι κουραστική.
 
7. Συναισθηματική ενδυνάμωση.
 
Οι έρευνες λένε ότι τα άτομα που έχουν επιτυχία συγκεντρώνονται λίγο πριν κοιμηθούν και σκέφτονται πώς θα ήθελαν να κυλήσει η επόμενη ημέρα. Απωθούν αρνητικές σκέψεις και δημιουργούν εικόνες με την επιθυμία τους να πραγματοποιείται. Γεμίζουν αισιόδοξα συναισθήματα και έτσι αποκτούν αυτοπεποίθηση, άρα συναισθηματική δύναμη. Το πρωί θα ξυπνήσουν με αυτό το συναίσθημα και η μέρα τους θα πάει πολύ καλύτερα και πιο δυναμικά από ότι αν δεν είχαν αυτή την διάθεση.
 
8. Αρκετός ύπνος.
 
Το ανθρώπινο σύστημα χρειάζεται επαρκής ώρες αδιάσπαστου ύπνου ώστε να ξεκουραστεί για την επόμενη μέρα. Η ποιότητα του ύπνου αλλά και η ποσότητα καθορίζουν την διάθεση, την απόδοση, την συμπεριφορά και πολλούς άλλους κρίσιμους παράγοντες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε νοητικές και σωματικές παθήσεις.
 
*

Σχετικά Άρθρα