Ολιστική Ιατρική: Αγιουρβέδα

Την παρουσιάζουν ως γνώση της ζωής, σαν μια μέθοδο που στηρίζει τη φυσική ομορφιά και την υγεία, ανήκει στα θεμέλια της ινδικής παράδοσης και δίνει απαντήσεις σε σύγχρονες ασθένειες που απασχολούν την ιατρική επιστήμη.

Η Αγιουρβέδα είναι ένα πανάρχαιο, παραδοσιακό, ολιστικό σύστημα φυσικής υγείας, αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που χρονολογείται 5.000 χρόνια πριν. Προέρχεται από τις Σανσκριτικές λέξεις “Ayus”, που σημαίνει «Υγεία – Ζωή» & “Veda”, που σημαίνει «Επιστήμη – Γνώση». Έτσι λοιπόν συχνά μεταφράζεται ως «Η Επιστήμη της Ζωής». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το “Ayus” σχετίζεται με την αρχαία ελληνική λέξη «Υγεία» και το “Veda” με το «Οίδα» (δηλαδή γνωρίζω εις βάθος)

Περιλαμβάνει συμβουλές για την διατροφή και τον τρόπο ζωής, οι οποίες και οδηγούν στην αποφυγή των ασθενειών, στη διατήρηση της υγείας αλλά και της βιολογικής ισορροπίας.

Στη δυτική κοινωνία, η Αγιουβέρδα έρχεται ως τελική λύση κυρίως σε ψυχοσωματικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και σε διαταραχές του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ στην αντιμετώπιση του άγχους και της ήπιας κατάθλιψης, στις νευρώσεις, στη βρογχίτιδα, το άσθμα αλλά και σε άλλα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, σε εκζέματα, σε διαταραχές της πέψης και του εντέρου, σε δυσμηνόρροια αλλά και στις σύγχρονες πλέον ασθένειες όπως είναι η παχυσαρκία, η βουλιμία κλπ.
Παράλληλα με τη θεραπεία που θα συστήσει ο ειδικός, η οποία κυρίως περιλαμβάνει διατροφικές συμβουλές και ίσως χορήγηση φυτικών φαρμάκων, συστήνεται  ταυτόχρονα το αγιουβερδικό μασάζ αλλά και η πρακτική της γιόγκα, σαν συμπλήρωματική άσκηση για μια πιο ολοκληρωμένη θεραπεία. Αντιμετωπίζεται δηλαδή εσωτερικά (διατροφή & διαλογισμός) και εξωτερικά (μασάζ & σωματική άσκηση).

Η Αγιουβέρδα αντιμετωπίζει ουσιαστικά τη ζωή ως την ομαλή συνύπαρξη τεσσάρων πτυχών της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας: του σώματος, του νου, των αισθητηρίων οργάνων και της ψυχής και πιστεύει ότι η ανθρώπινη υγεία αποτελεί προϊόν της ήπιας λειτουργίας και συνύπαρξης των παραπάνω στοιχείων. Το εκάστοτε άτομο μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς του οργανισμού, της διατροφής, της ψυχολογίας και του νου του να πετύχει την αυτοπραγμάτωση.

Οι αρχές είναι απλές αλλά καθοριστικές. Ο άνθρωπος και οτιδήποτε στο σύμπαν αποτελούνται από τα 5 στοιχεία (Αιθέρας, Αέρας, Φωτιά, Νερό, Γη) και Πνεύμα ή Συνείδηση. Από τα 5 αυτά στοιχεία προέρχονται τα 3 Doshas ή οι 3 Βιοενέργειες, Vata, Pitta, Kapha, που ελέγχουν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες.

Τα 5 στοιχεία είναι δομικά συστατικά: «η Ύλη», ενώ οι 3 ενέργειες είναι η δυναμική τους έκφραση: «η Ενέργεια». Κάθε άνθρωπος γεννιέται με μια συγκεκριμένη αναλογία των 3 ενεργειών, που στα σανσκριτικά ονομάζεται Prakriti.

Η Prakriti δίνει τα δυνατά ή τα αδύνατα σημεία του ανθρώπου, που αν τα γνωρίζει και τα σεβαστεί και «ελιχθεί» κατάλληλα θα διατηρήσει μια καλή υγεία. Διατροφή, κίνηση, περιβάλλον, τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την Prakriti.

Τα 5 βασικά στοιχεία των τροφών: Η κάθε τροφή αποτελείται και αυτή από τα 5 βασικά στοιχεία, όπως και η κάθε γεύση π.χ. η γλυκιά γεύση αποτελείται από νερό και γη.

Είναι γενικά κακό και επιβλαβές για την υγεία μας:

1.- Όταν τρώμε πολύ, ή τρώμε χωρίς να πεινάμε ή όταν τρώμε πριν το στομάχι αδειάσει πλήρως από το προηγούμενο γεύμα.

2.- Όταν πίνουμε πολύ νερό μαζί με το φαγητό, ή φρουτοχυμούς, ή γενικά παγωμένα ποτά.

3.- Όταν τρώμε σε λάθος ώρες μέσα στην ημέρα, ή τσιμπολογάμε συνεχώς ανάμεσα στα κανονικά μας γεύματα.

4.- Όταν τρώμε λανθασμένους συνδυασμούς τροφών, ή γενικά τροφών ακατάλληλων για την ιδιοσυγκρασία μας.

5.- Όταν το περιβάλλον την ώρα του φαγητού είναι ακατάλληλο (θόρυβοι κλπ), ή κυριαρχεί υπερένταση και άγχος.

« Η τροφή πρέπει να τρώγεται στο σωστό χρόνο, πρέπει να είναι κατάλληλη με τις συνήθειες, καθαρή, να τρώγεται με προσοχή, ούτε πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, αφού είναι κανείς καθαρός, καθισμένος ήσυχα, στη συντροφιά ανθρώπων που μας αρέσουν και να προσφέρεται από αυτούς που είναι καθαροί και πιστοί (έχουν δηλαδή την αίσθηση της κατάνυξης) »
 
.

Σχετικά Άρθρα