ΜΕΝΟΥ 3 εβδομάδων για το καλοκαίρι από τον Δρ. Λίντμπεργκ (2η εβδομάδα)

Σας παρουσιάζουμε το μενού της 2ης εβδομάδας με διατροφικές συμβουλές και συνταγές. Eλπίζω να σας βοηθήσω να πετύχετε καλή υγεία και φυσιολογικό βάρος, τρώγοντας εξαιρετικά νόστιμα, χωρίς στερήσεις ή μέτρημα θερμίδων.

Δεν είναι μια ακόμη βραχυπρόθεσμη δίαιτα, αλλά μια σταδιακή και μόνιμη βελτίωση της διατροφής σας και του τρόπου που ζείτε, ώστε να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια. Θα μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το σώμα σας και πώς οι τροφές επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την υγεία και το βάρος σας. Το ζητούμενο είναι να βρει το σώμα σας μια νέα και καλή ισορροπία και να νιώσετε ζωντάνια και ενεργητικότητα.

 

Θα μάθετε με απλό και κατανοητό τρόπο για την αλληλεπίδραση των τροφίμων, της άσκησης, των ορμονών και των διαδικασιών καύσης.

Ισορροπημένα γεύματα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και αρκετή πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, σας προσφέρουν καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και μεγαλύτερη καύση του λίπους.

Το μενού τριών εβδομάδων με υγιεινές και πεντανόστιμες συνταγές με φρούτα, που σας εξασφαλίζουν σταθερό σάκχαρο αίματος και καλύτερες καύσεις με απίθανη γεύση, είναι ό,τι πρέπει το καλοκαίρι που είναι η εποχή της αφθονίας σε φρούτα.

 

Πώς να προσθέσετε φρούτα σε γεύματα

  • Στο πρωινό, μαζί με φρέσκο γάλα, νιφάδες δημητριακών χωρίς ζάχαρη ή με λίγη φρουκτόζη. Εναλλακτικά, δοκιμάστε ψιλοκομμένα φρούτα με γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή με λίγη στέβια με ερυθριτόλη ή λίγη αγαύη. Μπορείτε επίσης να περάσετε φρούτα με λίγα αμύγδαλα στο μίξερ με γιαούρτι για ένα υγιεινό smoothie. Προσθέστε λίγη κανέλα για περισσότερα αντιοξειδωτικά. Η κανέλα σε καθημερινή χρήση βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης.
  • Στο μεσημεριανό, προσθέστε φρούτα όπως μανταρίνι, πορτοκάλι, ρόδι, σταφύλια, σε σαλάτες μαζί με ωμούς ξηρούς καρπούς, που είναι επίσης υπερτροφές και παρέχουν άφθονη πρωτείνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, ψητό κοτόπουλο, τόνο ή σαρδέλες κονσέρβας, ή λίγο τυρί και ένα υγιεινό ντρέσιγκ με παρθένο ελαιόλαδο και λίγο βαλσαμικό ξύδι.
  • Σε σαλάτες αναμείξτε μήλα ή αχλάδια με όξινα φρούτα όπως πορτοκάλια, ανανά, λεμόνι για να διατηρήσουν το χρώμα τους.
  • Στο δείπνο, προσθέστε ανανά, πορτοκάλι ή μανταρίνι σε ψιλοκομμένο λάχανο και ξυσμένο καρότο. Κάντε μια σαλάτα Waldorf, με μήλα, σέλινο, καρύδια και λίγο γιαούρτι για ντρέσιγκ. Δοκιμάστε φρούτα σε πιάτα κρέατος ή κοτόπουλου, όπως ξερά βερίκοκα με κοτόπουλο, δαμάσκηνα ή σύκα με χοιρινό. Προσθέστε φρούτα όπως ανανά σε σουβλάκια καλαμάκι.
  • Για επιδόρπιο δοκιμάστε ψητά μήλα, αχλάδια ή φρουτοσαλάτα με λίγο μέλι και καρύδια.

 

Snack με καλή συνείδηση

  • Κομμένα φρούτα είναι εξαιρετικά σνακ. Προτιμήστε πακέτα με προ-κομμένα κομμάτια φρούτων αντί για σφολιατοειδή για το δεκατιανό σας, ή αγοράστε φρούτα που τρώγονται ολόκληρα όπως τα μήλα, αχλάδια, σταφύλια κλπ.
  • Αποξηραμένα φρούτα είναι εύκολα στη μεταφορά και αποθήκευση και μπορείτε να τα έχετε στην τσάντα σας σε ένα σακουλάκι μαζί με ξηρούς καρπούς. ¼ φλιτζάνι αποξηραμένων φρούτων ισοδυναμεί με ½ φλιτζάνι φρέσκα φρούτα. Κρατήστε ένα πακέτο αποξηραμένα φρούτα στο γραφείο σας ή στην τσάντα.
  • Δοκιμάστε κομμένα φρούτα σε ντίπ γιαουρτιού με λίγο κάρι ή μυρωδικά. Κάντε smoothie στο μίξερ με γιαούρτι και φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα.
  • Δοκιμάστε πουρέ μήλων σαν υποκατάστατο μέρους των λιπαρών όταν φτιάχνετε κέικ.

 

Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά σας τα φρούτα

  • Φροντίστε να είστε το καλό παράδειγμα τρώγοντας καθημερινά φρούτα με τα γεύματα είτε ως σνακ.
  • Προσφέρετε στα παιδιά ποικιλία φρούτων και ξηρών καρπών κατά τα γεύματα.
  • Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην αγορά, στο καθάρισμα ή στο κόψιμο των φρούτων. ΄Οταν ψωνίζετε επιτρέψτε στα παιδιά να επιλέξουν φρούτα της αρεσκείας τους.
  • Διακοσμήστε πιάτα ή πιατέλες με φέτες φρούτων π. χ. κάνοντας ένα γελαστό πρόσωπο με φέτες μπανάνας για τα μάτια, σταφίδες για μύτη και μια φέτα πορτοκάλι για στόμα.
  • Προσφέρετε σταφίδες ή άλλα ξηρά φρούτα αντί για γλυκά.  Κάντε σουβλάκι από φρούτα, χρησιμοποιώντας κομμάτια ανανά, μπανάνες, σταφύλια, κομμάτια μανταρινιού ή πορτοκαλιού και μήλου.
  • Πλένετε πάντα τα φρούτα με τρεχούμενο νερό πριν από την προετοιμασία ή το φαγητό τους και όσο μπορείτε προτιμάτε φρούτα εγγυημένης βιολογικής καλλιέργειας από την χώρα μας και στην εποχή τους, για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον τρώγοντας φρούτα που έχουν ταξιδέψει πολύ.  Κρατήστε τα φρούτα ξεχωριστά από το νωπό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, τόσο κατά την αγορά, την προετοιμασία ή την αποθήκευσή τους.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

 

 

 

 

Δρ. Φαίδων Λίντμπεργκ

Παθολόγος - Διαβητολόγος

Διευθυντής της Dr. Lindberg’s Clinic, Οσλο, Νορβηγία

www.fedon.no

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος - Επικοινωνιολόγος M.Sc.

Σχετικά Άρθρα