Κάστανο

Κάστανο

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και οι πρώτοι καστανάδες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο δρόμο.

Το κάστανο είναι ένας καρπός με ξυλώδες περίβλημα και ευδοκιμεί στην Μακεδονία, στη Θεσσαλία και σε κάποιες ορεινές περιοχές της Κρήτης. Αποτελείται κατά 50% από νερό, 45% από υδατάνθρακες και 5% από φυτικό έλαιο. Πρόκειται για μία τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, συμβάλλοντας στην ομαλή απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ διαθέτουν τα απαραίτητα για τον οργανισμό, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με έρευνες τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της HDL, καλής χοληστερόλης στο αίμα.

Τα κάστανα περιέχουν βιταμίνη C με προστατευτική και αντιοξειδωτική δράση για τον οργανισμό, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενάντια στις ιώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β που επιδρούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος και του σχηματισμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ακόμη διαθέτουν φυτικές ίνες, που βοηθούν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Τα κάστανα λοιπόν αποδίδοντας περίπου 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια αποτελούν ένα υγιεινό σνακ σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι στα ίδια γραμμάρια μπορεί να φτάσουν και τις 600 θερμίδες. Έτσι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορούν να συμπεριληφθούν στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής, ακόμη και για όσους εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη, σακχαρώδη διαβήτη ή βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Γουβιανάκη Άννυ,

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Msc, Yoga Instructor, Ενεργειακή θεραπεύτρια

Σχετικά Άρθρα