Γιορτάζοντας την ύπαρξη μέσω της χοροθεραπείας

«Όταν χορεύεις γράφεις στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου»

Κωνσταντίνος Καβάφης

 

Ελάτε να γιορτάσουμε την ύπαρξή μας μέσα από τον χορό!

 

 

Με τις κινήσεις του “ιερού” μας σώματος και ναό της ψυχής μας, ας γιορτάσουμε την ίδια την ζωή, καθώς νιώθουμε την καρδιά μας να πάλλεται, το κύμα της ανάσα μας να πηγαινοέρχεται, τις αρθρώσεις μας ν΄ ανοιγοκλείνουν, το αίμα να ρέει στις φλέβες μας και τα κύτταρά μας να δονούνται στον ρυθμό ενός μοναδικού εορταστικού χορού.

Ο χορός είναι συνυφασμένος με την ύπαρξη του ανθρώπου και ανέκαθεν συνοδεύει κάθε σημαντικό ή μεταβατικό γεγονός της ζωής (εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, γάμο, γέννηση, θάνατο, εφηβεία, αλλαγή εποχών, σπορά, συγκομιδή κλπ) ώστε κάθε συγκινησιακή κατάσταση να μοιράζεται με όλα τα μέλη της κοινότητας εκφράζοντας την ανθρώπινη συλλογικότητα.

 

Κατά την Ισιδώρα Ντάνκαν, ο χορός «δεν είναι μονάχα η τέχνη που δίνει έκφραση στην ανθρώπινη ψυχή μέσω της κίνησης, αλλά επίσης, η βάση για μια ολοκληρωμένη αντίληψη της ζωής, πιο ελεύθερη, πιο αρμονική, πιο φυσική».  

 

 

Η χοροθεραπεία, συνδυάζει την τέχνη του χορού με θεωρίες ψυχολογίας και άλλες επιστήμες, και γίνεται ένα δραστικό θεραπευτικό μέσο, αξιοποιώντας το σώμα ως το πρωτογενές εργαλείο για τη ζωή, στο οποίο αντανακλάται κάθε ψυχική, νοητική, συναισθημτική και πνευματική διάθεση.

 

Ενεργοποιημένο το σώμα εκφράζει, μη-λεκτικά μέσω της κίνησης και του ρυθμού, διάφορα θέματα και η συμπεριφορά γίνεται αντιληπτή κιναισθητικά.

Προσκαλεί την πολυδιάστατη συμμετοχή του ανθρώπου σε διαδικασίες που προσφέρουν χώρο για πειραματισμούς και εξερευνήσεις σκέψεων, εικόνων, αναμνήσεων που τυχόν αναδύονται, διερεύνηση ορίων και οριζόντων,αναγνώριση της ατομικότητας και της σημαντικότητας και πιθανώς ανακάλυψη  νέων τρόπων συσχετισμού με τον εαυτό, τους άλλους  και το περιβάλλον. Έτσι το αφυπνισμένο σώμα γίνεται πηγή πληροφόρησης, ζωτικότητας και αυτογνωσίας.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα