Επικοινωνία: Πώς εκφράζεσαι;

Όσοι έχουν μελετήσει την επικοινωνία (επικοινωνιολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι) έχουν συμφωνήσει στο οτι το 30% ενός λεκτικού μυνήματος το ερμηνεύουμε από την φωνή του ομιλητή.
 
Πώς κρίνουμε αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η φωνή; Από την ταχύτητα με την οποία μιλάει φαίνεται αν βιάζεται να σου μιλήσει, είτε επειδή δεν έχει χρόνο ή επειδή είναι αγχωμένος. Από την χροιά της φωνής, αν είναι βραχνιασμένη, άγρια, βελούδινη ή παραπονιάρα. Από τον τόνο της φωνής και από την ένταση. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν οτι όσο πιο δυνατά μιλάνε, τόσο πιο μεγάλη επιρροή έχουν. Όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσπαθούν να επιβληθούν στους άλλους.
 
Αν θέλεις να αυξήσεις την επιρροή που έχει η φωνή σου, η συνταγή είναι να μιλάς αργά, χαμηλόφωνα, με γλυκιά φωνή, κάνοντας παύσεις.
 
Αντίστοιχα ερμηνεύουμε 40% από την έκφραση του προσώπου το ομιλητή και το υπόλοιπο 20% προέρχεται από την "γλώσσα του σώματος" που είναι η στάση του σώματος αλλά και οι χειρονομίες. Μόνο 10% είναι η έμφαση που δίνουμε στο περιεχόμενο των λόγων. Για αυτό και πολλές φορές δεν μας ενοχλεί το τί μας λέει ο άλλος αλλά ο τρόπος του.
 
Δηλαδή, στον καθημερινό προφορικό λόγο, όταν μας μιλάει κάποιος, εμείς ερμηνεύουμε αυτό που λέει κατα 90% από το ύφος του προσώπου, τα χαρακτηριστικά της φωνής του, τη στάση του σώματός του και μόνο 10% από τα λόγια του. Εδώ λοιπόν καταλαβαίνουμε πώς πραγματικά λαμβάνουμε και εκπέμπουμε μυνήματα.
 
*

Σχετικά Άρθρα