Διεθνής ημέρα κατά της επιθετικότητας εναντίον των παιδιών, όπλο η εκπαίδευση

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών, 4 Ιουνίου, ορίστηκε από το 1983 μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την κινητοποίηση αλλά και τη συντονισμένη δράση όλων των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα κακομεταχείρισης και βίας -σωματικής και ψυχολογικής- εναντίον των παιδιών σε όλο τον κόσμο. 

Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)

Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)

Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

 

Με την φωτογραφία αυτή παιδιών από τη Ρουάντα, που μας παραχώρησε το Sagapo foundation, που συγκεντρώνει χρήματα για την εκπαίδευση παιδιών που δεν έχουν δυνατότητα να μορφωθούν, στρέφουμε σήμερα το βλέμμα μας σε όλα τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν όπως τους αξίζει. Η εκπαίδευση βοηθάει να έχουν ίσες ευκαιρίες και επιλογές. Η έλλειψη εκπαίδευσης, θέτει τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, γάμου σε νεαρή ηλικία, να εκτεθούν σε ρατσισμό και βία και χαμηλώνει δραστικά τις πιθανότητες τους να κερδίσουν εισόδημα. Διαβάζουμε στο site του sagapo children’s foundation. 

Το Sagapo Children’s Foundation, που ιδρύθηκε στην Κύπρο, ζητά υποστήριξη για να συγκεντρώσει χρήματα και να βοηθήσει στην αγορά υπολογιστών για τα παιδιά στο AHAZAZA Independent School of Rwanda. 

 

 

Το σχολείο άνοιξε πρόσφατα ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας για παιδιά ηλικίας 1-2 ετών. Το πρόγραμμα υποτροφιών του Ahazaza από την ίδρυσή του το 2005, βοήθησε περισσότερα από 300 φτωχά παιδιά να έχουν πρόσβαση σε καλή εκπαίδευση. Δείτε τα προγράμματα βοήθειας για παιδιά στο site: sagapo.org 

Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι κατοχυρωμένο, όπως και το δικαίωμα έκφρασης των παιδιών όλου του κόσμου, ας ακούσουμε την φωνή τους. 

«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο. Καμία χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί πραγματικά, εκτός αν πολίτες της είναι μορφωμένοι». Νέλσον Μαντέλα 

 

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M.Sc.

https://ifigenia-tsantili.gr

Σχετικά Άρθρα