Διαλογισμός για αρχάριους: 4 συμβουλές

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε:
 
1. Καθίστε σε μια αναπαυτική θέση. 
Βρείτε ένα ήσυχο μέρος που στερείται περισπασμών. Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο, τον υπολογιστή κ.α. Φορέστε άνετα ρούχα. Μπορείτε ακόμα να σηκώσετε και τα πόδια σας. Ο διαλογισμός δεν απαιτεί να κάθεστε στη στάση του λωτού ή σε κάποια στάση που δε νιώθετε άνετα.
 
2. Καθαρίστε το μυαλό σας. 
Είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε. Σωστά; Μου αρέσει να σκέφτομαι το φως κάποιου μακρινού αστεριού που είναι λαμπρό. Φαντάζομαι αγάπη και φως να με περικυκλώνουν, να τραβάνε όλο το στρες και την αρνητική ενέργεια που έχω απορροφήσει από την πολυάσχολη, αγχωτική μέρα μου. Ναι, ο διαλογισμός είναι μια διαδικασία, αλλά σας υπόσχομαι ότι μπορείτε να την κάνετε. Με λίγες μόνο προσπάθειες θα αρχίσετε να νιώθετε μια γαλήνη να σας κατακλύζει.
 
3. Προτείνω να ξεκινήσετε με μικρές περιόδους που διαρκούν περίπου 10 με 15 λεπτά. 
Αφού εξασκηθείτε με αυτό το χρονικό διάστημα, μπορείτε να επεκτείνετε αυτές τις περιόδους αν θέλετε, για όσο θέλετε. Ακόμα και τα μικρά διαστήματα διαλογισμού είναι πολύ ωφέλιμα.
 
4. Μην σκέφτεστε υπερβολικά. 
Αναπνεύστε βαθιά. Χαλαρώστε.
 
Όταν βγαίνετε από το στάδιο του διαλογισμού, ακόμα και αν αυτός είναι σύντομος, θα νιώσετε συναισθηματική ηρεμία. Η στρεσογόνα ημέρα έχει σβηστεί. Νιώθετε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Μπορεί να έχετε και τόσο καθαρό μυαλό που ίσως βρείτε και τη λύση ενός προβλήματος που σας απασχολούσε. Θα δείτε τη ζωή κάτω από ένα καινούργιο φως και θα αρχίσετε να έχετε μια διαφορετική αντίληψη για τις στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή σας. Επιτέλους θα νιώσετε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο των εξωτερικών πιέσεων που συναντάτε στη ζωή σας.
 
Αυτά τα οφέλη είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα όμως υπάρχει και μια εξήγηση που έχει να κάνει με τη φυσιολογία. Η γνώση που αποκόμισαν οι επιστήμονες από την εξέταση του εγκεφάλου και την κυματική του δραστηριότητα, έδωσε νέα στοιχεία για την κατάσταση των άλφα κυμάτων στον εγκέφαλο όταν διαλογιζόμαστε. Μέσω αυτής της χαλαρωτικής διαδικασίας, τόσο πνευματικής όσο και σωματικής, γίνονται αλλαγές στα μοτίβα των εγκεφαλικών μας κυμάτων. Ο εγκέφαλός μας αρχίζει να απελευθερώνει χημικές ουσίες γνωστές ως ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι τα ηρεμιστικά της Μητέρας Φύσης. Σας δίνουν ένα φυσικό «ανέβασμα» και μια καταπληκτική αίσθηση ευημερίας.
 
Ο διαλογισμός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να νιώσετε αυτό το συναίσθημα. Και αυτό το καλό συναίσθημα συνεχίζει να υπάρχει και αφού τελειώσει ο διαλογισμός, για ένα διάστημα.
 
Υπάρχουν επίσης και σωματικά οφέλη από την εξάσκηση του διαλογισμού. Οι ενδορφίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σας προστατεύουν από τις μολύνσεις και διατηρούν την υγεία σας σε καλή κατάσταση. Μόνο λίγα λεπτά την ημέρα, μπορούν να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Σχετικά Άρθρα