
Μια σούπα από την αγιουρβεδική παράδοση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με πολλά οφέλη για τον οργανισμό γενικότερα, προτείνει η ολιστική ιατρός από την Κρήτη, Δήμητρα Τυλλιανάκη.
Η κίτρινη γλυκοκολοκύθα ωριμάζει με το φως και την θερμότητα του καλοκαιρινού ήλιου και η φύση, μας την προσφέρει, όταν το σώμα λαχταρά κάτι ζεστό.
Oφέλη
Η σούπα αυτή αναπληρώνει τα υγρά του σώματος, ηρεμεί τα νεύρα και καταπραΰνει το μυαλό. Το μαγειρεμένο σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι γείωση, ηρεμία και μας βοηθούν να χαλαρώσουμε στο τέλος της ημέρας.
Το τζίντζερ, το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι ένας συνδυασμός γνωστός ως "τρι-ρίζα".
Αυτός ο συνδυασμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, είναι ιδανικός για την απώλεια βάρους και για τον διαβήτη.
Οι ήπιες διουρητικές ιδιότητες της σούπας αυτής βοηθούν στην αποστράγγιση της βλέννας από τους πνεύμονες και ελαττώνουν την υπερβολική κατακράτηση νερού από τον οργανισμό, όταν υπάρχει πρόβλημα.
Υποστηρίζει το ήπαρ λόγω του καροτένιου που περιέχει, χαλαρώνει το στρες του ήπατος και θεωρείται ότι περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες το "δροσίζουν". Τέλος, η σούπα αυτή είναι τέλεια για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με αδύναμη πέψη.
Υλικά
¼ κ/γλ μαύρο πιπέρι
4 φλ κίτρινη γλυκοκολοκύθα
1 κ/γλ σπόροι μάραθου
2 σκελίδες σκόρδου
2 κ/σ βούτυρο ghee
λίγο ξύσμα τζίντζερ
½ λεμόνι ή λάιμ
1-2 κ/γλ θαλασσινό αλάτι
4 φλ νερό
½ φλ κρεμμύδι
Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα σε κομματάκια μαζί με τον φλοιό της και την βράζουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος την πολτοποιούμε με ραβδομίξερ. Και το πιάτο μας είναι έτοιμο, γευστικό και ωφέλιμο.
Δρ. Δήμητρα Τυλλιανάκη
Ολιστικός Ομοιοπαθητικός Ιατρός
www.ippokrataygeia.gr
www.enolo.gr