Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018: Η "σχεδία" στο Μουσείο Μπενάκη

 

Κυριακή, 20 Μαίου. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2018, με θέμα «ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ (ΔΙΑ)ΔΙΚΤΥΑ. ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ, ΝΕΟ ΚΟΙΝΟ», το Μουσείο Μπενάκη «συμπλέει» στην Πειραιώς 138 με ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΡΟΜΟΥ "ΣΧΕΔΙΑ" (http://shedia.gr/), παρουσιάζοντας την δραστηριότητα του περιοδικού και την προσφορά του στην κοινωνία.

Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια up-cycling και κόμικ, προβολές, φωτογραφικές εκθέσεις αλλά και μια σειρά βιωματικών συζητήσεων με τους ανθρώπους της "σχεδίας" και τους συνεργάτες τους, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο της "σχεδίας"και να ενημερωθεί για την φιλοσοφία, την πορεία και την εξέλιξη του περιοδικού.

Παράλληλα, ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "ΣΧΕΔΙΑΣ" ΤΟ "ΣΧΕΔΙΑ ΑΡΤ", ένα πρόγραμμα βαθιά κοινωνικό μα και βαθιά περιβαλλοντικό το οποίο βασίζεται και προάγει τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης (up-cycling). Μέσα από αυτήν την συνέργεια δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές του περιοδικού να μεταμορφώνουν παλιά τεύχη της "σχεδίας" σε χρηστικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, τα οποία θα διατίθενται στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη με στόχο την υποστήριξη και την ανάδειξη του κοινωνικού έργου που επιτελείται.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α  Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή: “σχεδία αρτ”/upcycling»
ΩΡΕΣ: 11:00 – 12:00 και 12:30 – 13:30

1) Εργαστήρι για την δημιουργία καλαθιού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60’
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (10+)

2) Δύο εργαστήρια για δημιουργία καρφίτσας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 20’
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (6+)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ & ΚΟΜΙΚΣ
ΩΡΕΣ: 11:30 – 13:30
Υπεύθυνοι για τη δημιουργική συνύπαρξη, ο γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), και η φιλόλογος Κέλη Δασκαλά που διδάσκει δημιουργική γραφή και θεωρία της λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα
Ηλικία: έφηβοι και ενήλικες (13+)

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ "σχεδία"

Α. "Η «ΣΧΕΔΙΑ» ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ"
ΩΡΕΣ: 12:00 – 13:00

Τα ταξίδια της «σχεδίας» στις θάλασσες της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και του σεβασμού και πώς τα έχουν βιώσει οι ίδιοι, τι αποτυπώματα έχουν αφήσει αυτά στην ψυχή τους που θα συνομιλήσουν πωλητές του περιοδικού με συμπολίτες μας από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, που, βεβαίως, είναι και αναγνώστες μας.
ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Δήμητρα Πιάγκου, πωλήτρια περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος
Γιούλικα Σκαφιδά, ηθοποιός
Ρόζαλιν Μπέντζαμιν, Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια πολιτιστικού τμήματος Αθήνα 9,84

Β. Η «ΣΧΕΔΙΑ» ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΩΡΕΣ: 15:00 – 16:00

Με αφορμή το κείμενο που φιλοξενείται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού («Ο εξοβελισμός της αγκαλιάς», #59, Μάιος 2018) για την αποβολή της -τόσο πολύτιμης για την υγεία μας- σωματικής επαφής από τις ζωές μας, ένας πωλητής της «σχεδίας», μία κλινική ψυχολόγος, μία παιδοχειρουργός, ένας γεροντολόγος και ένας δημοσιογράφος θα συνομιλήσουν για την αποστέρηση και το στιγματισμό του αγγίγματος στην εποχή μας και την ανάγκη να αποδαιμονοποιήσουμε τη σωματική επαφή και να ξαναβάλουμε στις ζωές μας το χάδι και την αγκαλιά.
ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πωλητής περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Αμαλία Ατσαλάκη, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στη Μονάδα Εφήβων του ΟΚΑΝΑ και επιστημονική συνεργάτης, Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Κωστής Προύσκας, Ψυχολόγος – Δρ Γεροντολογίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΚΤΙΟΣ Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Σπύρος Ζωνάκης, δημοσιογράφος του περιοδικού δρόμου «σχεδία»
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με τίτλο «Εικόνες του άλλου μας εαυτού».

Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή με θέμα της επισκέψεις που πραγματοποίησε η Εθνική Ομάδα Αστέγων σε προσφυγικά κέντρα, 2016-2017 με τίτλο «Ένα παιχνίδι για μια καλύτερη ζωή».

Έκθεση με έργα των σκιτσογράφων Μιχάλη Κουντούρη και Τάσου Αναστασίου, που έχουν δημοσιευτεί στη «σχεδία» και κάποια από αυτά έχουν βραβευτεί σε διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη /Πειραιώς 138 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ "ΣΧΕΔΙΑΣ ΑΡΤ", ενώ στον περιβάλλοντα χώρο να αποκτήσουν τη δική τους σχεδία από δύο ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΠΩΛΗΤΡΙΕΣ τη δημοσιογράφο, Έλενα Παπαδημητρίου και την ηθοποιό, Γιούλικα Σκαφίδα

Περισσότερες πληροφορίες στο http://bit.ly/2G9q9FM

HASHTAG: #MuseumDay2018
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Μουσείο Μπενάκη, Πωλητήριο ΜΜ/Πειραιώς 138 και το περιοδικό δρόμου Shedia

Τελευταία νέα